nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Hladová reportáž - zkušenosti

Zdeněk Breitenbacher
1 komentář
 
Po očistné hladovce, která trvala tři dny a čtyři noci, jsem už v normálním režimu, to znamená, že jím a piji to co obvykle. Tak dlouhá hladovka je pro mne nová zkušenost, a tak je dobré shrnout všechny poznatky do nějaké ucelené formy. Pojďme se podívat na všechny informace, které jsem během hladovky posbíral a které byly pro mě nové, někdy i docela nečekané.

 
1: Výplach střev
To byla rozhodně dobrá věc, urychlila nástup očistného procesu. Do příště si odnáším poznatek, že po dva dny před výplachem je třeba jíst jen ta jídla, která vás spolehlivě nebudou nadýmat. Doporučuje se dušená zelenina.
2: Vhodný termín pro hladovku
Čas pro hladovku jsem si nevybral moc dobře. Blíží se Vánoce, a to je doba, kdy je všude kolem vás spousta lákavých dobrot. Doma se peče první cukroví, probíhají zabíjačky a všichni kolem vás si dávají do nosu. Hladovka je za těchto okolností mnohem těžší zkouškou, než by byla v jiném období. Pokud si nejste jistí silou své vůle, raději se v takovém období do hladovky nepouštějte. Naopak, pokud si chcete svou vůli významně posílit, je předvánoční hladovka tím pravým tréninkem.
3: Sauna
Pobyt v sauně je během hladovky velmi prospěšný a příjemný, protože zejména v prvních dvou dnech hladovky má člověk oslabené tělesné vytápění. Později, jakmile se tělo přepne na vnitřní spalování tuků a jiných nepotřebných tkání, už pocit chladu mizí a sauna už není tolik zapotřebí, ale v prvních dnech je to velmi příjemná aktivita.
4: Pocit hladu
Je logické, že během hladovky bude hlad dominantním pocitem, který bude mít významný dopad na vaše myšlení a vaši pohodu. Já osobně jsem měl krizi druhý den dopoledne. Pak se stav „stabilizoval“ (krásný lékařský termín pro „žádná změna k lepšímu“). Třetí den pak už opravdu změna k lepšímu nastala. Pocit hladu téměř zmizel a moje pohoda tak byla o mnoho větší. K lepší pohodě přispěla i úprava tělesného topení (viz bod výše), takže třetí den byl daleko příjemnější, než první dva.
5: Průběžná očista střev
Gennadij Malachov, odborník na léčebné hladovky, doporučuje provádět průběžnou očistu střev jedenkrát za dva až za tři dny, aby se člověk zbavil hromadících se toxinů. To lze provést třemi způsoby: Klystýrem, projímadly či jogínským cvičením šank prakšalánou. Klystýr ovšem vyčistí pouze tlusté střevo, takže ten jsem zavrhnul hned. Chemická projímadla jsem zavrhnul také, ale vyzkoušel jsem projímavé minerálky - Šaratici a Zaječskou hořkou. Šaratice totálně selhala, což bylo velkým překvapením - pro hladovku zřejmě není vhodná. Zaječská hořká funguje bezchybně, a to hned po dvaceti minutách. Vhodná dávka pro moje tělo (82 kg) byly tři litry. Na šank prakšalánu nedošlo, po Zaječské hořké jí už nebylo třeba.
6: Smysly
Všimnul jsem si, že se mi během hladovky výrazně zostřil čich a také chuť (té chuti jsem si všimnul samozřejmě až po hladovce). Toto bylo pro mě překvapením největším. Mimořádně zesílená je také citlivost na alkohol. Naopak jsem ale pocítil útlum v soustředění, bylo obtížné se věnovat nějaké náročnější duševní činnosti. Zdálo se mi, že po třech dnech hladovění se schopnost soustředění vrací k normálu, ale pak už jsem obnovil stravování, takže nechci tvrdit nic jednoznačného.
7: Celkový pocit po hladovce
Celkový můj pocit po hladovce je velmi dobrý. Cítím se velmi lehce a plný energie. Upravil se mi metabolismus a vyměšování, všechno je v nejlepším pořádku. Také se mi zdá, že mám menší kruhy pod očima, ale to by mi musel potvrdit někdo z mých blízkých, kdo mě dobře zná.
Jsem si jistý, že bych vydržel více dní při zhruba stejném úsilí jako tentokrát. Rozhodně to při příští hladovce zkusím. Ale přece jen, vyberu si k tomu vhodnější období, než to předvánoční, teď to byla opravdu velmi těžká zkouška vůle...
 
Hladová reportáž - zkušenosti (právě čtete)
  Komentáře
  xbajci 
Peknej clanek. Premyslim, ze to vyzkousim taky. Akorat teda nevim jak to zvladnu, protoze uz kdyz nejim pul dne tak se citim strasne slabej. A nedovedu si predstavit, ze bych pri hladovce mel delat nejaky sport. Uz kdyz si nedam snidani a jdu rano na squash, tk po pul hodce citim, jak mi prestavaj fungovat nohy a ruce a stracim silu.
  Neměli byste vynechat

Hladová reportáž - den první

Zdeněk Breitenbacher
Nedávno jsem psal o hladovce. Bylo to jen takové polechtání na úvod. Je ovšem pravdou, že hladovka má velmi pozitivní účinky. Pátrali jsme s ženou po nějaké literatuře a dostala se nám do rukou kniha Gennadije Malachova „Hladovění“. Je neuvěřitelné, jak silné očistné a omlazující účinky hladovka má, když je správně provedena.
Ne nadarmo se říká, že když je žák připraven, učitel se najde. Rozhodl jsem se vyzkoušet, jestli jsem dostatečně připravený žák a jestli bude Gennadij Malachov tím správným učitelem. Dnes jsem tedy s jeho odborným vedením zahájil časově neupřesněnou hladovku s tím, že ji ukončím, až pocítím, že je vhodný čas. A vám budu psát reportáž o jejím průběhu.

Kdo už někdy uvažoval o zákonitostech, které vedou k dobré kondici a dlouhému životu, celkem instinktivně ví, že je potřeba se hýbat. To je správný postřeh, mnohokráte podpořený v literatuře, osobní zkušeností i nejrůznějšími organizovanými aktivitami. Je ale nutné vědět, kde je samotný počátek tohoto blahodárného vlivu, který nesmíme vynechat, abychom celou vynaloženou energii nepromarnili. Heslo z titulku jste už určitě slyšeli. Možná s ním přišel zakladatel Sokola, pan Tyrš, možná někdo jiný, ale slýcháváme ho často. Tak teď vás možná překvapím:

Bez koření není vaření

Zdeněk Breitenbacher
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi