nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Hladová reportáž - den první

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Nedávno jsem psal o hladovce. Bylo to jen takové polechtání na úvod. Je ovšem pravdou, že hladovka má velmi pozitivní účinky. Pátrali jsme s ženou po nějaké literatuře a dostala se nám do rukou kniha Gennadije Malachova „Hladovění“. Je neuvěřitelné, jak silné očistné a omlazující účinky hladovka má, když je správně provedena.
Ne nadarmo se říká, že když je žák připraven, učitel se najde. Rozhodl jsem se vyzkoušet, jestli jsem dostatečně připravený žák a jestli bude Gennadij Malachov tím správným učitelem. Dnes jsem tedy s jeho odborným vedením zahájil časově neupřesněnou hladovku s tím, že ji ukončím, až pocítím, že je vhodný čas. A vám budu psát reportáž o jejím průběhu.

Dnes ještě úplně nehladovím. Dal jsem si lehký oběd a odpoledne jsem šel na výplach střev. Očista střev je na začátku hladovky velmi užitečná. Je to proto, aby se střeva očistila od toxických nánosů. Během hladovky se střeva nehýbou, a tak se začínají vstřebávat staré usazeniny a zanášejí tělo toxiny. To může průběh hladovky zkomplikovat a navenek se projevit třeba nepříjemnou vyrážkou. Tady v Brně máme k dispozici ordinaci se systémem Hydro Colon, který je velmi šetrný, a paní, která zařízení obsluhuje, vám podle toho, co prochází přístrojem, ráda poradí, jak upravit stravu, aby se vám střeva napříště tolik nezanášela. Doplním jednu praktickou radu: Dva dny před výplachem nejezte nadýmavé potraviny. Já jsem měl naklíčenou čočku, a to rozhodně nebyl dobrý nápad.
Odpoledne jsem zakončil jogurtem, aby se mi obnovila střevní mikroflóra, a tím byla hladovka zahájena. Budu naslouhat svému tělu a sledovat, co mi chce povědět, abych věděl, kdy mám hladovku ukončit, případně jak upravit svůj denní režim. Čím je hladovění delší, tím je očista účinnější. Gennadij Malachov píše, že úplná očistná hladovka trvá zhruba tři týdny, přičemž je povoleno pít pouze vodu. Takové ambice dnes rozhodně nemám. Je čtvrtek večer a rád bych vydržel do neděle včetně. Průběžně vám budu podávat hlášení a doplním ho vysvětlením pravidel, které je nutné nebo vhodné dodržovat.
Zatím se cítím dobře, mám jen lehčí hlad, což se dá vydržet, a podle Gennadije Malachova by se ten pocit hladu neměl v dalších dnech stupňovat, spíše naopak. Tak uvidíme...
 
Hladová reportáž - den první (právě čtete)
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Hladová reportáž - zkušenosti

Zdeněk Breitenbacher
Po očistné hladovce, která trvala tři dny a čtyři noci, jsem už v normálním režimu, to znamená, že jím a piji to co obvykle. Tak dlouhá hladovka je pro mne nová zkušenost, a tak je dobré shrnout všechny poznatky do nějaké ucelené formy. Pojďme se podívat na všechny informace, které jsem během hladovky posbíral a které byly pro mě nové, někdy i docela nečekané.

Tak co, ogaři, jíte pohanku?

Zdeněk Breitenbacher
V Beskydech, kousek pod Radhošťem, je v malebné vesničce ukryt snad poslední mlýn na pohanku v českých a moravských zemích. Jestli stejně jako my patříte k obdivovatelům starých řemesel a mistrů, kteří si své umění předávají po celé generace až do nynějších časů, určitě se tam vypravte. Budete-li mít štěstí, pak vás mlýnem provede sám pan Zdeněk Šmajstrla, čtvrtý v generaci mlynářské rodiny. Uvítá vás slovy „Tak co, ogaři, jíte pohanku?“ a povypráví vám o pohance tak krásně, že si v jeho podání pohanku prostě musíte zamilovat...

Úvod k očistě jater

Jolana Breitenbacherová
Jestliže jste prakticky zvládli očistu střev, je ideální čas pustit se do očisty jater. Právě teď, v předjaří, jsou játra dobře připravená, protože podle čínské medicíny jsou právě nyní spolu se žlučníkem na vrcholu své celoroční aktivity. Toto příznivé období končí na konci dubna. Kromě důkladné očisty, která bude popsaná hned v příštím článku, budeme mít s přicházejícím jarem k dispozici také spoustu čerstvých bylinek, zejména mladé výhonky smetanky lékařské a kopřiv, které jsou pro detoxikaci jater skvělým doplňkem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi