nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Hladová reportáž - den první

Zdeněk Breitenbacher
1 komentář
 
Nedávno jsem psal o hladovce. Bylo to jen takové polechtání na úvod. Je ovšem pravdou, že hladovka má velmi pozitivní účinky. Pátrali jsme s ženou po nějaké literatuře a dostala se nám do rukou kniha Gennadije Malachova „Hladovění“. Je neuvěřitelné, jak silné očistné a omlazující účinky hladovka má, když je správně provedena.
Ne nadarmo se říká, že když je žák připraven, učitel se najde. Rozhodl jsem se vyzkoušet, jestli jsem dostatečně připravený žák a jestli bude Gennadij Malachov tím správným učitelem. Dnes jsem tedy s jeho odborným vedením zahájil časově neupřesněnou hladovku s tím, že ji ukončím, až pocítím, že je vhodný čas. A vám budu psát reportáž o jejím průběhu.

Dnes ještě úplně nehladovím. Dal jsem si lehký oběd a odpoledne jsem šel na výplach střev. Očista střev je na začátku hladovky velmi užitečná. Je to proto, aby se střeva očistila od toxických nánosů. Během hladovky se střeva nehýbou, a tak se začínají vstřebávat staré usazeniny a zanášejí tělo toxiny. To může průběh hladovky zkomplikovat a navenek se projevit třeba nepříjemnou vyrážkou. Tady v Brně máme k dispozici ordinaci se systémem Hydro Colon, který je velmi šetrný, a paní, která zařízení obsluhuje, vám podle toho, co prochází přístrojem, ráda poradí, jak upravit stravu, aby se vám střeva napříště tolik nezanášela. Doplním jednu praktickou radu: Dva dny před výplachem nejezte nadýmavé potraviny. Já jsem měl naklíčenou čočku, a to rozhodně nebyl dobrý nápad.
Odpoledne jsem zakončil jogurtem, aby se mi obnovila střevní mikroflóra, a tím byla hladovka zahájena. Budu naslouhat svému tělu a sledovat, co mi chce povědět, abych věděl, kdy mám hladovku ukončit, případně jak upravit svůj denní režim. Čím je hladovění delší, tím je očista účinnější. Gennadij Malachov píše, že úplná očistná hladovka trvá zhruba tři týdny, přičemž je povoleno pít pouze vodu. Takové ambice dnes rozhodně nemám. Je čtvrtek večer a rád bych vydržel do neděle včetně. Průběžně vám budu podávat hlášení a doplním ho vysvětlením pravidel, které je nutné nebo vhodné dodržovat.
Zatím se cítím dobře, mám jen lehčí hlad, což se dá vydržet, a podle Gennadije Malachova by se ten pocit hladu neměl v dalších dnech stupňovat, spíše naopak. Tak uvidíme...
 
Hladová reportáž - den první (právě čtete)
  Komentáře
  uzacroo 
dobry den som druhy den na hladovke a nasla som vasu stranku. Dnes by som si chcela dat Šank Prakšalánu ale v navode sa pise ze sa do hodiny clovek musi najest co by mi narusilo moju hladovku. Viete mi s tym poradit?
  Neměli byste vynechat

Hladová reportáž - den pátý

Zdeněk Breitenbacher
Hladovka je u konce. Trvala, jestli dobře počítám, 86 hodin. Ale neznamená to, že teď do sebe začnu ládovat všechno, na co přijdu. Naopak - návrat z hladovky musí být velmi pozvolný, úměrně jejímu trvání. Začal jsem tedy velmi opatrně, čistou vylisovanou mrkvovou šťávou, a to v 7 ráno po probuzení. V 10 hodin přišel na řadu banán a o půl dvanácté oběd - pohanková kaše s rozinkami, najemno rozsekanými kešu oříšky, banánem a medem. O páté odpoledne to byl jogurt a teprve večer jsem mohl zkusit něco normálního. Tedy - jak pro koho - u nás to byly mrkvo-ovesné karbanátky.

Určitě stojí za to připomenout si ještě jednou doktora Normana Wardhaugha Walkera. Chci vám předat několik velmi cenných myšlenek z jeho knihy „Omládněte“. Přestože jde o knihu o stravování, možná nejvýznamnějším poznatkem (který už stejně znáte z našich článků) je to, že mládí je stav, který nijak nesouvisí s počtem roků strávených na tomto světě.
Dr. Walker hned na první stránce píše: „Být mladým znamená mít k dispozici všechny nebo většinu následujících znaků: mládí, zdraví, energii, vitalitu a neustálý úsměv v očích a na rtech. To znamená být přátelský, srdečný a zdvořilý ke každému bez ohledu na víru, barvu kůže a sociální postavení.“

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi