nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

 
Budeme potřebovat:
  • 250 g uvařených červených fazolí
  • 100 g čerstvého sýra s kapií
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Několik snítek čerstvého citronového tymiánu
 
 
Výroba pomazánky je velmi jednoduchá. Fazole rozmixujeme s česnekem, s olejem a s čerstvým sýrem. Při mixování je potřeba dolít kapku vody, abychom dosáhli kašovité konzistence. Podle chuti přisolíme.
Hotovou pomazánku natíráme na domácí chléb a povrch sypeme tymiánovými lístečky, které jsme předtím odrhli z dřevitých stonků. Kdo má menší hlad, nabírá si na trojhránky.
 
Pobízet není třeba:
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

K moři nebo na moře?

Zdeněk Breitenbacher
Moře k dovoleným patří jak k velbloudovi hrby. Toto není jen parafráze ke slovům z povídky pánů Šimka a Grossmanna, to je konstatování faktu, který jasně potvrzují kolony aut na hranicích směrem k Jadranu. Někdo jezdí k moři každý rok, někdo jen občas, někdo si cestu k moři teprve plánuje, ale nevím o nikom, kdo by nechtěl aspoň jednu dovolenou v životě strávit u moře. Dovolená u moře, to je příležitost k nekončící pohodě, příjemné aktivitě i změně v životosprávě.
Já vám nyní představím moře trošku z jiného pohledu: Nejezděte k moři, nýbrž na moře...

Jak jste si všimli v předchozích dílech seriálu, posilování vůle spočívá v zadávání si užitečných úkolů, které jsou sice obtížné či nepříjemné, ale ne natolik, aby se nedaly splnit. Každý má ale své hranice jinde, a tak sám musí hledat, co je pro něj jako úkol nejvhodnější.
Když bych vám například předepsal týden bez masa, tak vegetarián s tím nebude mít ani ten nejmenší problém, ovšem jeho vůle nijak neporoste. Naopak pro běžně se stravující lidi to může být nepředstavitelně obtížný týden - jako z nějakého béčkového hororu, a nemusí vydržet. Proto u vegetariána musíme zajít dál a navrhneme mu například...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi