nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

 
Budeme potřebovat:
  • 250 g uvařených červených fazolí
  • 100 g čerstvého sýra s kapií
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Několik snítek čerstvého citronového tymiánu
 
 
Výroba pomazánky je velmi jednoduchá. Fazole rozmixujeme s česnekem, s olejem a s čerstvým sýrem. Při mixování je potřeba dolít kapku vody, abychom dosáhli kašovité konzistence. Podle chuti přisolíme.
Hotovou pomazánku natíráme na domácí chléb a povrch sypeme tymiánovými lístečky, které jsme předtím odrhli z dřevitých stonků. Kdo má menší hlad, nabírá si na trojhránky.
 
Pobízet není třeba:
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

Pokud máte zahradu s trávníkem, který není nijak kultivovaný, je dost možné, že na něm najdete také bršlici kozí nohu. Bršlice roste nejraději jako podrost pod stromy, ve vlhčí půdě, v listnatých a smíšených lesích. Na zahradě se jí daří v polostínu, například pod rybízem, pod okrasnými keříky a thujemi nebo ve vlhčích zákoutích zahrady.

Možná už jste někdy slyšli o breathariánství. Je to údajné umění (nebo možná dar) žít bez potravy. Adepti tohoto umění žijí jen ze vzduchu a ze slunečního světla. Přesněji řečeno, zdrojem jejich energie je takzvaná prána (termín z ajurvédy), všudypřítomná kosmická energie.
Takové umění by navždy vyřešilo problémy s hladomorem a lidstvo by se mohlo věnovat vznešenějším činnostem, než je každodenní práce a sháňka obživy. Ale ono to asi nebude tak jednoduché. Pojďme se spolu podívat na známá fakta.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi