nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Elixír mládí ve WebArchivu České Republiky

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Stránkám Elixíru mládí se dostalo mimořádného ocenění - staly se součástí WebArchivu - digitálního archivu českých webových zdrojů, které jsou shromažďovány za účelem jejich dlouhodobého uchování. Cílem projektu je „Potřeba zachránit netištěné dokumenty kulturní, umělecké a historické hodnoty pro další generace“. Stali jsme se tak součástí národního kulturního bohatství. Citujeme ze stránek WebArchivu:
„Vzhledem k tomu, že množství dokumentů přístupných online je obrovské a tyto publikace zveřejňované na Internetu jsou velmi rozdílné kvality, je třeba pro účely tvorby archivu webových zdrojů aplikovat určitá kritéria výběru tak, aby byly uchovávány dokumenty, jež mají dokumentární hodnotu pro současné i budoucí generace a tvoří národní kulturní bohatství.“

„Jsou vybírány především materiály významné kulturní či vědecké hodnoty, které vznikají jako původní digitální díla.“
[INCLUDE]
Před zařazením do archivu každé stránky procházejí schvalovacím procesem, který zahrnuje jednak posouzení obsahové kvality stránek, jednak jejich technické provedení - aby archivace byla pro veřejnost přínosná a technicky snadno proveditelná. Posuzování trvalo přibližně dva týdny a byli jsme opravdu velmi potěšeni, že jsme ve všech kritériích uspěli. Jako součást tohoto ocenění je nám povoleno používat logo „Stránky archivovány Národní knihovnou ČR“, viz výše, což hrdě využíváme.
WebArchiv je spravován Národní knihovnou České republiky ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a Ústavem výpočetní techniky Masarykovy university. WebArchiv je prestižním zdrojem informací, a pokud hledáte kvalitní informace od českých autorů, určitě vyzkoušejte jeho vyhledávač.
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

Setkání pod Lomnickým štítem

Zdeněk Breitenbacher
Vždycky tvrdím, že náhodná setkání ve skutečnosti nejsou náhodná, že je pro nás naplánoval někdo nahoře, někdo, kdo to s námi myslí dobře a kdo nám fandí...
Už dlouho jsme si plánovali dovolenou ve Vysokých Tatrách. Já i moje žena jsme tam jezdívali se svými rodiči a získali jsme tak k nim hlubší osobní vztah, takže zbývalo jen najít vhodný termín a ubytování. S termínem nebyl problém - a co ubytování? Začal řetězec „náhod“, na jehož konci bylo setkání s rodinami Hvizdošových a Syrovátkových, kteří v Horním Smokovci vedou penzion Partizán a Vilu Miramonti.
Nebudu napínat a prozradím, že nám s nimi bylo natolik příjemně, že už teď je jisté, že za rok jedeme zase .

Jak to ty želvy dělaj'?

Zdeněk Breitenbacher
Země je deska, kterou nesou čtyři sloni, a ti stojí na obrovské želvě, která pluje v nekonečném moři vesmíru. Tak to bylo od počátku věků až do doby, kdy se objevili první heliocentristé a celá ta krásná a romantická představa vzala zasvé.
Želvy tak přišly o své výsadní postavení, které jim přitom po právu patří. Jsou to živočichové, kteří se dožívají bezkonkurenčně nejvyššího věku, a jen pár zástupců říše rostlinné se může pyšnit podobnou dlouhověkostí. Nejstarší spolehlivě doložená želva se dožila v zoo 265 let a je dost možné, že v nenarušené přírodě jsou někteří jedinci ještě starší. Jak to ty želvy dělají, že se dožívají takového vysokého věku? Chcete to vědět? Tak já vám to povím:

Jak jednoduše udržovat kvásek

Jolana Breitenbacherová
Kváskové pečivo je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Často se však pečení z kvásku bojíme, protože je to něco, co neznáme, je to nové, a nejsme si tudíž jisti tím, že to vyjde. Času nemá nikdo nazbyt, a tak jsme rádi, když je vynaložené úsilí korunováno úspěchem. Udržování kvásku a pečení z něj je ve skutečnosti velmi jednoduché a nezabere příliš času. Jenom vědět, jak na to. Takže nebojte se toho a pojďte to alespoň jednou zkusit.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi