nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Druhá očista jater – prevence ztučnění (steatózy) jater

Jolana Breitenbacherová
2 komentáře
 
Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

Žlučníkové kameny jsou těmi nejhrubšími nečistotami, které se v oblasti jater nacházejí, a mohou být odstraněny, jak už víme z článku Jak jsem si operovala žlučník, i bez operace. Ale očistná kůra za pomoci olivového oleje a grepu nebo citronu dokáže ještě mnohem víc. Touto metodou je možné velmi účinně odstranit také tukové kapénky a nánosy, které se v játrech hromadí a omezují jejich správnou funkčnost. Očistná kůra jater významně napomáhá celkové regeneraci jaterní tkáně.
 
Za hlavní příčiny poruch metabolismu jater a jejich ztučnění je všeobecně považován alkoholismus a neúměrně vysoký příjem potravy. Jenže tuto nemoc mohou vyvolat i faktory, které jsou denně přítomny v našem životě a kterých si ani nepovšimneme. V civilizovaných zemích dochází ke ztučnění jater nejčastěji z těchto příčin:
  • Špatná skladba potravy (nedostatek bílkovin, vlákniny a čerstvé enzymaticky bohaté potravy)
  • Nadměrný přísun tuků v potravě
  • Nadměrná spotřeba sacharidů (což nejsou jen cukry, ale také škroby)
  • Obezita
  • Časté a nadměrné pití alkoholu
  • Příjem průmyslové stravy obsahující konzervanty, umělá barviva a další přídatné látky
  • Časté užívání léků (antibiotika, kortikoidy, používané při léčbě astmatu, alergií a kožních onemocnění, salicyláty, nejčastěji přijímané ve formě tabletek proti bolesti a na snížení horečky)
  • A pozor – také prudké diety a hubnutí, kdy dochází k velkému odbourávání tukové tkáně!
 
Troufám si tvrdit, že při současném životním stylu má na steatózu jater zaděláno snad každý. Rychlé životní i pracovní tempo vyžaduje plné nasazení a my nemáme pořádně na nic čas. V obchodech saháme po prefabrikovaném jídle, které se dá hned konzumovat, večer si k tomu pustíme televizi a necháme se utvrdit reklamou, že to děláme správně a že jsme „cool“.Bolest a nemoc nám mnohdy signalizují, že je něco špatně, my jsme však zvyklí nepříjemné tělesné projevy potlačovat léky. Hledáme okamžitou úlevu, protože vypadnout z tempa není žádoucí. V naší společnosti se sluší spolknout prášek a být stále „aktivní“. A tak se příčiny neřeší a jeden problém se postupně nabaluje na druhý. Podle mého názoru životní styl založený na výše popsaných principech končí právě civilizačními chorobami, do kterých já osobně řadím i sníženou nebo nedostatečnou funkci jater.
Dobrá zpráva je, že snížená funkčnost jater způsobená jejich znečištěním, v pokročilejším stádiu pak jejich ztučněním, je reverzibilní – tedy vratný proces. Když přijmeme zásadní opatření, máme ještě šanci neblahý stav výrazně vylepšit.
K játrům se v průběhu našeho života chováme strašně. Když pomine období bujarých studentských večírků, přichází náročné období budování kariéry a zakládání rodiny. Na čas a životosprávu v tomto údobí moc nehledíme, poněvadž jsou důležitější věci. Uklidňujeme se, že si to všechno vynahradíme, jen co budeme mít čas. Když konečně máme nějaké volno, tak převážně jíme a spíme. Zajdeme na pivo, na dobrou večeři, uspořádáme zahradní grilovačku. Prostě odpočíváme. Život jde dál a s přibývajícími léty navštěvujeme stále více ordinací a bereme stále více léků. Čím více jsou játra zanesená odpadními látkami, tím nižší je jejich funkčnost. Čím nižší je jejich funkčnost, tím více zdravotních problémů máme. Málokoho však napadne, že to může mít souvislost právě s játry. Trápí nás třeba alergie, které jsme dosud neměli, kožní vyrážky, máme potíže se zažíváním, jsme stále unavení.
 
Jak se ztučnění (steatóza) projevuje?
Nemocní zpočátku nepociťují žádné potíže. Častěji se jedná o náhodný nález při předoperační přípravě nebo v průběhu sledování jiného onemocnění. Pokud se potíže projeví, souvisejí obvykle se zvětšením jater a zvýšením jejich hmotnosti (hmotnost jater se může zvýšit až 4×). Nemocný si stěžuje na tlak v břiše, pocity plnosti, únavnost, sníženou výkonnost, zažívací problémy. Jak taková nemocná játra vypadají, se můžete podívat například zde.
Nejčastější příznaky:
  • Pocity těžkosti a malátnosti
  • Tupý tlak v pravém podžebří, kdy cítíme svá vlastní játra
  • Zvětšení jater
  • Únava
  • Nadýmání
  • Poruchy vyprazdňování stolice (zácpa nebo průjem)
  • Pocity na zvracení
 
Pro ty, kdo jsou ochotni nějakou souvislost mezi zhoršením svého zdravotního stavu a játry připustit, mám skvělou zprávu: Naše játra mají úžasnou schopnost regenerace. Příroda to zařídila tak, že vysoká schopnost regenerace je přímo úměrná naší nedovtipnosti a času potřebnému k tomu, aby nám některé věci tak zvaně došly. Z toho vyplývá, že k ráznému vylepšení funkce jater můžeme přistoupit v každém věku a příroda nás vyslyší .
Jediný moment, kdy nás nevyslyší už nikdo, je stav, kdy v játrech došlo vlivem špatné životosprávy k nevratné přestavbě jaterní tkáně. Tyto změny se nazývají cirhóza a jsou bohužel nevratné.
 
Jak postupovat při podezření na steatózu?
Můžete se nechat odborně vyšetřit svým lékařem. Pokud chcete přistoupit k domácí léčbě, bude postup stejný, jako při léčbě žlučníkových kamenů. V krátkosti tuto „operaci“ zopakujeme:
  • Jeden den jíme jen ovoce
  • Následující den vypijeme dopoledne 1,5 l čerstvě vylisované šťávy z jablek a odpoledne pijeme už jen čistou vodu
  • O půl čtvrté odpoledne, nebo později, jak vám to bude vyhovovat, začneme s pitím Zaječické minerálky kvůli vyprázdnění. V případě, že se rozhodneme pro výplach střev, provedeme jej večer.
  • Těsně před spaním (přibližně ve 22 hodin) zalehneme do postele s horkým termoforem přiloženým na pravou stranu pod žebra a vypijeme očistnou emulzi z grepu a olivového oleje.
  • Ráno provedeme opět očistu střeva
 
Výsledky druhé očistné kůry jater, kterou jsem aplikovala sama na sobě:
  • Tentokrát jsem zůstala u očisty jednoduché, jednodenní.
  • Žádné další žlučníkové kameny už nevyšly. Je tedy pravděpodobné, že předchozí dvojitou očistou, která byla velmi vydatná, jsem se jich zbavila.
  • Voda, která ráno po očistě při vyprázdnění vycházela, byla okrově oranžová a zakalená.
  • V játrech může být spousta usazenin, které nemají podobu kamenů, ale jsou měkké, shlukují se do jakýchsi chuchvalců, které připomínají velmi jemně rozmíchaná vajíčka. Při opakovaných očistných procedurách se zbavujete i těchto jemnějších usazenin, které játra zatěžují a znemožňují jim dobře plnit jejich funkci. Pokud by se mastné sedimenty nadále ukládaly v játrech, došlo by nakonec k jejich ztučnění a omezené funkčnosti.
  • Přestala jsem se cítit unavená.
  • Cítím se skvěle, lehce a jsem velmi potěšená, že výsledky očistných operací jsou tak markantní. Jsem ráda, že existuje možnost poměrně rychle a zcela bezbolestně napravit špatný stav ve vlastním těle a předejít tak zdravotním problémům, které by na mě jednou zcela jistě dolehly.
 
Možná vás napadne na závěr otázka: Je to tedy všechno vyřešené během dvou očistných víkendů?
Moje odpověď zní: Ne, bohužel není. Určitě je potřeba pokračovat a kůru za měsíc nebo za dva znovu zopakovat. Cílem je zbavit se všech nečistot, ne jen kamenů a části tukových usazenin. Až dosáhneme stavu, že voda bude po očistě čirá, tak i potom bude jistě dobré třeba jednou do roka játra a žlučník preventivně „vygruntovat“.
 
Druhá očista jater – prevence ztučnění (steatózy) jater
  Komentáře
  E. 
Přeji hezký den,
ráda bych se Vás zeptala, zda jsou očisty, které zde uvádíte vhodné i v tom případě, že mně bylo mimo AIH /autoimunitní hepatitis/ diagnostikováno i ztučnění jater - steatóza. Osm měsíců se pro mne snaží lékař najít tu správnou dávku Prednisonu, která by dostačovala k tomu, aby se nezvedala hladina jaterních testů. Podle teorie lékařů bude taková léčba nutná napořád. Steatózu neřeší vůbec, prý nemusím dodržovat ani žádnou dietu. Mohli byste mně prosím poradit ?
Děkuji Vám Eva
  Zdeněk B. 
Dobrý den,
v případě steatózy je mnohem vhodnější vícedenní hladovka. Máme zde o ní dostatek článků, případně na ně mrkněte. Trvalé užívání léků je to, čemu bychom se měli snažit vyhnout, možná Vám právě ta hladovka pomůže. Začněte ale opatrně a pozvolna, hlavně si pohlídejte, abyste se nepředávkovala léky, ty totiž mají během hladovky několikanásobně vyšší účinnost.
Odbornější lékařské rady Vám bohužel nejsme schopni dát, nejsme lékaři.
Přeji Vám krásné dny, Zdeněk.
  Neměli byste vynechat
Přírodní minerální vody jsou vynikajícím pomocníkem pro správnou funkci střev, zejména z hlediska prevence zácpy. Jsou však také velmi vhodné pro cílené vyprázdnění obsahu střev bez aplikace klystýru. V tomto článku si představíme Zaječickou hořkou vodu, Šaratici, lékárenskou sůl s projímavým účinkem (tzv. Epsomskou sůl) a účinky obyčejné slané vody ve spojení s jogínskými cviky Šank Prakšalána.

Reiki - funguje to?

Zdeněk Breitenbacher
Zajímáte-li se o léčení a léčitelství, pak jste možná narazili na léčebný systém zvaný Reiki. Jde o léčení pomocí přikládání rukou nad léčená místa, při vyšších stupních zasvěcení lze léčit i na dálku. V knihách o Reiki i na internetu najdete bezpočet příkladů o téměř zázračném uzdravení za pomoci energie Reiki. To zní hodně dobře, že? Až příliš dobře, zvlášť když uvážíte, že zasvěcení prvního stupně Reiki si pořídíte za jedno odpoledne u mistra, se kterým jste se předtím nikdy nepotkali a který si za to řekne o pouhých pár tisíc...

Kváskové koláčky

Jolana Breitenbacherová
V minulém článku o kvásku jsme si popsali výrobu domácího chleba. Ale což takhle dát si sladký křupavý koláček, který nebude nacpaný cukrem a přídatnými látkami a který se dá upéct ze stejného kváskového základu jako chleba? Pokud máte chuť pustit se znovu do pečení, tak pro vás máme recept na výborné kváskové koláčky s tvarohem, mákem, marmeládou nebo jablky.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi