nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Domácí chléb z kvasnic

Zdeněk Breitenbacher
2 komentáře
 
Následující recept zasáhne nejenom naše stravování, ale přinese nám i hodně sváteční pohody a také nás naplní správnou aktivitou. Upečeme si chleba!
Chléb je odjakživa symbolem domácí pohody a měl by být i pro vás. A skutečně, představte si tu pohodu, když muž v sobotu večer vlastníma rukama uhněte a upeče chléb pro celou rodinu – a v neděli ráno jej s láskou podává k snídani – jako posvátný symbol hojnosti, lásky a soudržnosti...

Není to nic těžkého, suroviny koupíte kdekoliv a obyčejnou troubu máme zpravidla doma:
- kilo pšeničné celozrnné mouky (může být žitná, ale ta se daleko víc lepí)
- jednu až jednu a půl polévkové lžíce soli
- dvě kostky čerstvých kvasnic (nebo ještě lépe 10 deka pekařských kvasnic na váhu)
- drcený kmín
- tři až čtyři lžíce octa
- cca šest deci vody (horké – kvasnice lépe nastartují)
- lžíci másla
- a spoustu lásky, se kterou to vše děláme...
Nejdříve si připravíme plech – vytřeme jej máslem. Není dobré místo másla používat olej, ani ten kvalitní panenský, olej má tendenci během pečení tuhnout a polymerizovat a plech se vám pak bude velmi obtížně umývat.
Do vhodně velké mísy nasypeme mouku. Přidáme sůl a promícháme. Jedno důležité upozornění: Celou směs vždy znovu důkladně promícháváme, kdykoliv přidáme další komponentu. Jednotlivé složky si na sebe postupně zvyknou a chléb tak bude mnohem lahodnější...
Nadrobíme kvasnice a opět rozmícháme. Přisypeme kmín, opět rozmícháme. Chcete-li, můžete pro vyšší obsah vitamínů B přidat pšeničné klíčky, já dávám tak 100 gramů.
Nyní přidáme vodu s octem a začneme hníst a vytvářet těsto. Ze začátku vám nebude moc držet pohromadě, ale to se po chvíli změní. Správné těsto by mělo být pružné a měkké jako lidské tělo – a vy v rukách sami poznáte okamžik, kdy ožilo a kdy je správný čas dát jej na plech.
Na plechu necháme těsto asi hodinku odpočinout a nakynout. Troubu si tak půl hodinky před vložením chleba zapneme (nejlépe na 250 stupňů), ať se stihne důkladně vyhřát. A pak dáme chléb péci. Troubu máme každý jinou, takže první časy budete asi muset dolaďovat. Já vám uvedu časy moje, ale vaše trouba může péci jinak, takže hlídat! V troubě nechte chléb péci 15 minut a mezitím si rozpusťte trochu másla na potírání. Po patnácti minutách chléb z trouby vytáhněte a pečlivě potřete máslem. Vložte opět do trouby na dalších 20 minut. Po dvaceti minutách je chléb hotov. Ještě jednou ho potřeme máslem a dáme vychladnout – nejlépe na zahradu na sluníčko...
  Komentáře
  Amaryliska 
Ten recept na chleba zní zajímavě, určitě to zkusím. Jinak pro zájemce o křupavé houstičky přidávám něco ze svého kuchařského deníčku:
1 kg polohrubé mouky + 2 lžičky soli promíchat v míse
do 1/4 vlahého mléka přidat lžíci cukru a rozdrobit 2 kostky kvasnic, nechat vykynout
v 1/4 l mléka nechat rozpustit 200 g másla
Kvásek a mléko s máslem naliju do mísy k mouce a přidám ještě 4 vejce.
Vše důkladně prohnětu. Jakmile si těsto trochu odpočine, tvaruju hned houstičky - zaplétám ze 3 copánků a dávám je na plech s pečícím papírem. Pak teprve nechám v teple kynout, necelou hodinu. Peču na 180°C, jakmile housky začnou chytat růžovou barvu, vytáhnu plech a pomastím rozpuštěným máslem. Pak nechám dopéct do zlatova.
Houstičky peču většinou pro návštěvu, z kila mouky jich je docela dost, ale mizí dost rychle .
  Zdeněk B. 
Ahoj Amarylisko, díky za recept, vypadá to lákavě. Určitě s ženou vyzkoušíme .
  Neměli byste vynechat
Jak vůbec vzniká nový recept? Některé vzniknou z geniálního nápadu a pečlivého doladění do dokonalosti. Kuchař - vynálezce si sežene a použije všechny komponenty, které se mu do receptu hodí. Někde na opačném konci jsou recepty, které vzniknou z nouze - prostě doma skoro nic nemáte a z toho nic musíte udělat večeři. I takové recepty mohou být geniální.
No a pak jsou recepty, které vzniknou tím, že máte zadaný nějaký cíl, vy vůbec nevíte jak na to, ale přesto se o to pokusíte. Přesně takovýmto způsobem vznikla naše chlebová placka z naklíčeného obilí...

Tak co, zkusili jste si alespoň jednou udělat večer s televizí a upraveným jídelníčkem u ní? Pokud ano, je vhodná doba pokročit dále. Silnou vůli nelze vybudovat naráz, to je dlouhý proces, skládající se z mnoha drobných a nenáročných krůčků. Ani dnes po vás nebudu chtít nic drastického - naopak: Budou to drobnosti, které vám během dne zaberou jen pár vteřin. O co přesně půjde?

O babičce

Jolana Breitenbacherová
„Tož idu sa podívat, panenko moja zlatá, co máš dneskaj na prácu. Však dlúho sme sa neviděly, pravda? Už sú to dlúhé roky, cos byla malá děvčica – a eště dneskaj ťa vidím, jak ideš v tej modrej zástěrce po dvoře a hážeš slípkám obilí. Tož ja, indová bylo všecko jinačí. A dneskaj majú mladí už jinačí zájem, než dávat zvířatom, pravda? Ale však pro nás to tehdá bylo pěkné, a aj pro vás je to teďkaj pěkné. A enom to pěkné ostává v srdéčku, nic jinačího nakonec neostane, enom to pěkné.“

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi