nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Devatero zásad správného vaření elixíru mládí

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Pohoda a dobrá nálada by měla být vaším průvodcem – jakékoliv vaření ve spěchu je škodlivé a jídlo takto vzniklé vám moc neprospěje. Uveďme si nyní všechny zásady správného vaření elixíru mládí. Některé z nich jsou radami praktickými, některé z nich jsou spíše duchovně zaměřené.

 
VAŘTE S LÁSKOU
Vařte vždy s vědomým záměrem připravit pro vás a pro vaše blízké něco dobrého, tak, aby si pochutnali, tak, aby v jídle přijali všechnu vaši lásku, kterou pro ně do jídla vložíte. Vaření je obřad, ve kterém vy jste mág a tvoříte kouzlo. Kouzlo sblížení mezi vámi a tím, pro koho vaříte...
 
VAŘTE S CO NEJPOZITIVNĚJŠÍM NALADĚNÍM V SRDCI
Dobrá nálada při vaření je nesmírně důležitá, a tak si ji podpořte tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Příjemnou hudbou, voňavou svíčkou, skleničkou vína... Pokud máte špatný den a špatnou náladu, raději nevařte a zajděte si do restaurace. Každý z nás si časem vytváří síť oblíbených restaurací či jiných vyvařoven, kde je mu dobře a kde mu vždy uvaří s láskou a dobrou náladou. Abych byl konkrétní, mám například velmi rád vegetariánské bistro Oáza v Brně na Slovákově ulici. Je to na stojáka a často je tam přeplněno, ale to nevadí, z těch lidí, co tam obsluhují, ta dobrá nálada a pohoda jen čiší. Tam si opravdu pochutnáte.
 
VAŘTE S FANTAZIÍ
Jen výjimečně vařte podle receptu, opravdu jen tehdy, když vás nic, ale opravdu vůbec nic nenapadá, nebo když chcete vyzkoušet něco úplně nového, co vám třeba doporučili vaši známí.
Zkuste nekupovat komponenty podle zvoleného receptu, ale obráceně – zkuste stvořit recept podle toho, co doma najdete. Tak vznikají nejúžasnější jídla, často velmi překvapivé kombinace. I ty recepty, které vám později hodlám představit, vznikly stejným způsobem: Prostě jsem doma něco našel a z toho jsem vymyslel jídlo...
Možná jste zklamaní z toho, že tyto tři zásady jsou víc duchovní pokyny, než praktické rady. Ale nepodceňujte je. Pokud je budete dodržovat, pak cokoliv, co uvaříte, vám bude božským pokrmem, který nasytí vaše tělo, srdce i ducha. Další zásady, teď už více praktické, následují.

Nyní si uvedeme zásady, které vás nebudou nutit měnit jídelníček, pouze snad upravíme některé zažité zvyky. Nuže, pojďme na to...
 
VAŘTE S CO NEJMENŠÍHO POČTU KOMPONENT
Je to z jednoho prostého důvodu: Náš metabolismus si s tím daleko snáze poradí a důkladně využije vše, co jste mu předložili. Pokud by bylo složek stravy příliš velké množství, náš metabolismus si vybere ty nejjednodušší z nich (cukry a tuky), ty zpracuje a ostatní cenné živiny pošle zase ven. K téhle zásadě se budeme opakovaně vracet a povíme si k ní více...
 
SMĚLE A ODVÁŽNĚ POUŽÍVEJTE KOŘENÍ
Seznamte se i s těmi méně známými: Kurkuma, fenykl, směsi Garam masala, Máhá... Ale pozor! Ne tak, že do vašeho pokrmu nasypete vše, co doma najdete! Do jednoho pokrmu použijte nejlépe jedno, maximálně dvě a jen opravdu výjimečně tři různá koření. A koření vybírejte ne podle toho, co se do kterého pokrmu podle tradic dává, ale co vám právě dnes nejvíc voní. Když připravuji nějaký pokrm, pomalu si přičichnu a nasaji vůni každého koření a pak si řeknu – tak dneska to bude tymián. Ale za týden do téhož pokrmu to třeba bude bazalka...
 
PŘIDÁVEJTE KOMPONENTY VE SPRÁVNÉM POŘADÍ
Nejdříve se do pokrmu dávají potraviny, které jsou nejvíce Jin, a naposledy ty, které jsou nejvíce Jang. V tomto pořadí si na sebe jednotlivé komponenty nejsnáze zvyknou a dostanete z nich maximum. Pokud vám tyto pojmy nic neříkají, seznamte se s učením Feng-Shuej, které vám bude inspirací i pro mnoho dalších aspektů vašeho života. Správné „magické“ pořadí je:
- Cibule, pórek, česnek (pozor, medvědí česnek je bylina, ten přidávat až s kořením)
- Zelí, kapusta, ředkev, kedlubny, květák, dýně
- Kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer
- Luštěniny, obiloviny
- Sůl, popřípadě mořská řasa
- Ochucovadla – sojová omáčka, koření
Všimněte si, že je zde několik nástrah: Například takové luštěniny se vaří mnohem déle, než například květák, a přece je dáváme do pokrmu později. Takové případy musíme řešit tak, že si ty luštěniny předvaříme bokem, v jiném hrnci, a do pokrmu je přidáme až v jejich správný čas.

Mluvím-li o zásadách správného vaření, možná vás překvapilo, že jsem nezačal dlouhým seznamem vhodných a nevhodných surovin a že nesypu jeden recept za druhým. Totiž mezi ty nejdůležitější zásady patří nikoliv CO vaříme, ani Z ČEHO vaříme, ale S JAKÝM NALADĚNÍM a S JAKOU POHODOU vaříme.
Nyní přicházejí zásady organizační. Kuchyň je místo velkých zázraků, a tak si jí musíme náležitě vážit a trvale v ní udržovat pořádek. Je opravdu škoda nechávat v ní neumyté nádobí ve dřezu nebo umyté na odkapávači. Často tam straší celý den a často ještě přes noc. Řada z vás bude možná oponovat, ale na tomto trvám.
 
NACHYSTEJTE SI VŠECHNY SUROVINY PŘEDEM K RUCE
Promyslete si, co budete potřebovat, a všechny suroviny také zkontrolujte. Je to proto, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení v půlce práce, kdy například zjistíte, že jste zapomněli koupit vejce (bez kterých se ten váš recept neobejde), že mléko je zkyslé, uzenina prošlá apod. Pokud některá surovina potřebuje oloupat, nakrájet apod. (maso, zelenina...), vše opět udělejte předem – dříve než začnete vařit.
Všechny suroviny byste měli mít nachystané tak, aby jen stačilo vsypat je ve správný čas do hrnce nebo na pánev. Vyhnete se stresu a spěchu, když například zjistíte, že cibule měla být dávno na pánvi a vy ji ještě nemáte oloupanou.
 
UKLÍZEJTE PRŮBĚŽNĚ
Málokteré jídlo vás natolik zaměstná, že nebudete mít během přípravy ani vteřinku volnou. Vždycky se najde nějaká chvilka mezi zamícháním, vsypáním další suroviny apod. Využijte ty chvilky k tomu, abyste už během vaření umyli a uklidili všechno nádobí, které už nebudete potřebovat. Vysypali jste zeleninu do hrnce? Tak misku, ve které jste tu zeleninu měli nachystanou, rovnou umyjte a ukliďte.
Máte-li myčku, je to ještě snazší, ale jde to i bez ní. V ideálním případě dokončíte vaření a zjistíte, že máte na kuchyňské lince jen hrnec s jídlem a vařečku.
 
PO JÍDLE UKLIĎTE ZBYLÉ NÁDOBÍ
To máte hned, vždyť vám zbyl jen ten hrnec, vařečka, pár talířů a příbory – za pět minut není co dělat. Čistá kuchyň se vám odmění pohodou, kterou z ní načerpáte s každým dalším jídlem...
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat
Je zajímavé, o jakých vážných věcech jsou děti ochotné přemýšlet a seriózně diskutovat - zvlášť když mají být už dávno v posteli. Totiž naši kluci vždycky v okamžik, kdy je moje žena posílá spát, buď dostanou „příšerný“ hlad, nebo vytáhnou tak závažné téma k diskuzi, že úspěšně oddálí cestu do postele nejméně o hodinu. Jako zrovna před pár dny, kdy jsme se dostali až k rakovině. Uznáte, že to není téma, které by se dalo odbýt dvěma větami, a tak jsme prošli všechno, co o rakovině víme. A není toho málo...

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Životní program Popelka

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky XIV.
Lidé vstupují do vztahů z různých důvodů a s různým očekáváním. Přes veškerou rozmanitost jsme ale schopni rozpoznat určitá klišé - životní programy, které se (často nevědomky) v našem jednání projevují. Myslím si, že je dobré na některá základní schemata poukázat, abychom předešli případnému zklamání, které může nastat, pokud konkrétní schéma zavčas nerozpoznáme. Jedním z nejtypičtějších životních schemat je program „Popelka“.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi