nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Chana masala z naklíčené cizrny

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Dnes vám nabídnu recept na jídlo, které vás zavede do cizokrajných zemí, konkrétně do Indie. Indická kuchyně je zajímavá především bohatým užíváním koření - od velmi jemných a chuťově delikátních až po velmi ostrá, pro našince téměř nepoživatelná. Druhým charakteristickým rysem indické kuchyně je to, že nám nabízí jídla velmi zdravá. Právě o takové jídlo se dnes pokusíme. S pálivostí nepůjdeme do extrému, nýbrž právě tak, abyste si skvěle pochutnali. Půjde o oblíbenou chanu masalu z naklíčené cizrny.

 
Co budeme potřebovat?
400 g cizrny
slunečnicový olej
1 velikou cibuli
5 stroužků česneku
kus čerstvého zázvoru
na špici nože chilli
půl polévkové lžíce mletého římského kmínu
půl polévkové lžíce mletého koriandru
půl polévkové lžíce kurkumy
1 lžíci garam masaly (indická kořenící směs podobná kari)
3 čerstvá rajčata nebo cca 300 g sterilovaných
šťávu z půlky citronu
sůl
špetku cukru (jen v případě, že by vaše rajčata byla příliš kyselá)
 
V obvyklých receptech na chanu masalu, které najdete na internetu, se používá suchá cizrna. Takovou cizrnu je třeba několik hodin vařit, aby změkla, čímž ji spolehlivě připravíte o všechny vitamíny a zářivou energii. My na to tedy půjdeme jinak, zachováme všechny cenné látky a navíc při vaření uspoříme spoustu času.
 
Cizrnu namočíme 3-4 dny předem do mísy s vodou. První den ji necháme zcela ponořenou. Další 2-3 dny ji necháváme bez vody, ale mísu překryjeme igelitovým sáčkem (aby klíčky nevyschly, ale neutěsňujeme, aby k nim mohl vzduch). Důležité je, že po celou dobu klíčení cizrnu 2x denně proplachujeme odraženou vodou.
Jakmile jsou klíčky dost velké – záleží na vás, jestli vám postačí pár milimetrů nebo třeba 2 cm - začneme vařit.
Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na oleji, osmahneme, přidáme posekaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor. Promícháme a hned přidáme všechno koření. Opět promícháme a přidáme pokrájená rajčata. Pokud vaříme z čerstvých rajčat, krátce je podusíme. Pak hrnec stáhneme z ohně a na plotnu postavíme hrnec s vodou a s propláchnutou cizrnou. Zahříváme na maximum, ale ne až k varu. Mezitím, co se voda s cizrnou ohřívá, rozmixujeme rajčatovou směs na omáčku. Dochutíme solí (příp. cukrem) a citronovou šťávou.
Ještě než voda v hrnci začne vařit, je cizrna hotová. Cizrna změkne naklíčením, takže vařit ji není třeba, ale zahřátím odstraníme její příliš syrovou chuť. Pokud cizrnu pouze zahřejeme, ale nevaříme, tak neztratí nic ze své čerstvé křupavosti, ale syrová chuť se promění na lahodně oříškovou. Ve vodě se při zahřívání utvoří bílá pěna, takže cizrnu je potřeba slít a několikrát propláchnout vodou, aby se zbytky pěny vyplavily. Pak už jen propláchnutou cizrnu vmícháme do hotové omáčky, krátce prohřejeme a podáváme.
Je to velmi rychlé, výtečné, zdravé, skvěle vypadající a extra pálivé jídlo. Dobrou chuť;-)
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Doktor Norman Wardhaugh Walker byl někým, koho bychom dnes nazvali dietologem, ale v době, kdy žil, se správnému stravování žádná velká pozornost nevěnovala, takže ani slovo dietolog neexistovalo. Dr. Walker byl každopádně jedním z prvních, kteří se věnovali výzkumu správné volby potravin pro udržení zdraví až do pozdního věku, včetně navrácení zdraví v případě jeho ztráty. Nebyl to žádný suchý akademický teoretik - svými poznatky se důsledně řídil a dožil se v plné síle 99 let. Je ovšem docela tajuplnou postavou a některé prameny uvádějí jeho věk ještě mnohem delší...

Saruman hraje metal

Zdeněk Breitenbacher
Christopher Lee, plným jménem Sir Christopher Frank Carandini Lee, je znám především jako představitel proradného čaroděje Sarumana z filmové trilogie Pán prstenů. Roli Sarumana si zopakoval v krátké epizodě v Hobitovi, ovšem skvěle zahraných zloduchů má na svém kontě mnohem více.
Mohli jste ho vidět jako Frankensteina (1957), hraběte Drákulu (v sérii z let 1965 až 1973), Bondova protivníka ve filmu Muž se zlatou zbraní (1974), anebo jako Dartha Tyranuse v Hvězdných válkách (2002 a 2005). Narodil se 27. května 1922 a na svůj věk 91 let je docela vitální. Role padouchů mu velice sedí, věřili byste ale, že letos vydal jako zpěvák metalové album?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi