nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Čertovský čaj

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Dnes to nebude žádná výtečná káva ani exotický čaj vonící dálkami. Tentokrát půjde o recept jiného druhu, a i když vám možná „Čertovský čaj“ nebude chutnat tak, jako „Zdeňkovo nedělní kafe“ z kapitoly o pohodě, přesto bude dobré se s ním seznámit. Tento čaj se totiž nepije na chuť, nýbrž pro zdraví. Ano, tipujete správně, půjde o čaj léčivý...

Trápí vás rýma? Pokouší se o vás chřipka nebo angína? Zkuste pro tentokrát zapomenout na doktora a na antibiotika! Příroda nám poskytuje dostatek prostředků pro tělo podstatně šetrnějších, a použijeme-li je včas a správným způsobem, mají stejné účinky.
Jedním z těchto kouzelných prostředků je zázvor. Zázvor má mimořádné protibakteriální a protivirové účinky – a ten je také základem našeho receptu. Uváděné množství je na jeden litr vody a to je právě množství čaje, které byste měli za jeden den vypít, pokud cítíte, že na vás „něco leze“...
Vezměte kousek zázvorového kořene zhruba o velikosti palce a nakrájejte jej na malé kostičky, nejlépe ještě menší, než je hrášek (nebo nastrouhejte na hrubém struhadle) – to proto, aby se dobře vyluhoval. Vhoďte do konvice. V podstatě by nyní stačilo zalít jedním litrem vařící vody, nechat projít varem a pak ponechat aspoň dvacet minut vyluhovat. Ale protože je zázvor v takovém množství docela palčivý, ještě si ten čaj trochu vylepšíme. Před zalitím přidejte ještě dva nebo tři špalíčky celé skořice (nalámejte je na menší kousky) a dále tak dvacet kousků hřebíčku. Slaďte medem a pro další zjemnění chuti možno zředit mlékem.
Čaj je nejlépe použít ihned, jakmile na sobě pocítíte, že něco není v pořádku. Kořen zázvoru jako zásoba pro strýčka příhodu vám ovšem doma dlouho nevydrží. Proto je dobré mít doma dostatečné zásoby zázvoru sušeného – mletého. Ten můžete použít jako první pomoc a pak si třeba na příští dny dokoupit zázvor čerstvý. Mletého sušeného zázvoru použijte asi tak zarovnanou polévkovou lžíci. Pozor: Mletý sušený zázvor má snahu vykypět, takže ho při průchodu varem dobře hlídejte.
Čaj je docela ostrý (pochopitelně – nějakou cukrovou vodou byste ty bacily nevyhnali). Pijte jej tak silný, jak jen snesete, protože čím více zázvoru použijete, tím je účinnější. Když jsem čaj poprvé nutil svým synům, tak ho po právu pojmenovali „Čertovský“. Ale po prvním přemáhání kluci sami poznali, že jim skutečně pomáhá. A nyní, když cítí, že je potřeba, sami si o něj řeknou...
 
Nevěřili byste, ale v takové Indii mají Čertovský čaj (i když mu tam říkají jinak) v nabídce i v hotelových restauracích, jak jsem se sám přesvědčil. To jsme tehdy jezdili celý den po Dillí na otevřené motorové rikši a já jsem se nachladil. Bydleli jsme v docela luxusním hotelu, a představte si, že tam zázvorový čaj měli v restauraci na jídelním lístku! To se mi opravdu hodilo, vypil jsem jich tam opravdu hodně...
 
Pro dospělé pak mám v nabídce velmi chutnou variantu – „Čertovský čaj pro dospěláky“. Tu už vám v Indii neudělají. Dospělácká varianta vznikla jednoho deštivého dne, kdy jsem měl chuť na červené víno, ale organismus mi říkal, že něco není úplně v pořádku, takže by byl namístě spíše Čertovský čaj. Tak jsem to dal dohromady a vzniknul jeden z nejlepších a nejúčinnějších receptů, jaké mám pro vás k dispozici:
Suroviny zalijte jen polovičním množstvím vody a dolijte červeným vínem. Přiveďte k varu a dále už je to stejné. Alkoholu tam mnoho nezůstane, ten se odpařuje už při 80°C, ale stačí na to, aby vás prohřál ještě mnohem více, než ten původní „dětský“ Čertovský čaj.
Kromě toho si také doplníte antioxidanty, tolik potřebné pro regeneraci. Recept není nijak náročný na kvalitu vína, takže užitečným způsobem zpracujete víno různého původu, které byste si ani sami nekoupili, ale kupí se vám jako dárky od vašich bližních, kteří dobrému vínu nerozumí...
Připijte jim na zdraví – a sobě také!
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

Tatranský medvědí elixír

Zdeněk Breitenbacher
V nastávajících zimních plískanicích možná oceníte prostředek, který vás rychle zahřeje a dodá vám dostatek energie. Podělím se s vámi o recept na Tatranský medvědí elixír, což je unikátní medicína, která vás postaví na nohy v každé situaci.
Jako mnoho jiných zde popsaných receptů, Tatranský medvědí elixír vzniknul zcela náhodou, víceméně v nouzi a ze skromných dostupných surovin. To jsme jednou byli na podzim v Nízkých Tatrách, v obci Bystrá, v příjemném hotelu Biela medvedica. Následující den jsme měli v plánu vylézt na Chopok a Ďumbier, dvě dvoutisícovky - nejvyšší hory pohoří. Počasí ale nepřálo, obě hory byly v mlze a samozřejmě plné sněhu.

Troufám si říci, že ve spánku se nestárne. Vědecké autority by nade mnou asi kroutily hlavou a možná mne nominují na příští Bludný balvan. Bludné balvany jsou každoročně vyhlašované ceny za nevědecká tvrzení všeho druhu, a tak přemýšlím nad tím, jestli tyhle stránky nebudou také jedním z horkých kandidátů. Mnohá z tvrzení, která tady uvádím, nejsou vědecky potvrzena a asi taky nikdy nebudou. Pokud vám například tvrdím, že když se usmějete, rázem omládnete o pět let, nemám to podložené vědeckým výzkumem, jen vím spolu s vámi, že to opravdu funguje!

Co je to láska?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky II.
Chceme-li uvařit elixír lásky, musíme vědět, co to vlastně láska je. Je totiž několik dalších citů, které často za lásku považujeme a které jsou lásce blízké. Mají svoji hodnotu a kupodivu většina partnerských vztahů je na nich postavena, ale skutečnou láskou nejsou. Asi uhodnete, že láska bývá nejčastěji zaměňována se zamilovaností. Dalším velice podobným citem, v který se často zamilovanost promění po nějaké době soužití, je vděčnost. A co je tedy ta láska? Čím se vlastně liší od ostatních citů?

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi