nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Čertovský čaj

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Dnes to nebude žádná výtečná káva ani exotický čaj vonící dálkami. Tentokrát půjde o recept jiného druhu, a i když vám možná „Čertovský čaj“ nebude chutnat tak, jako „Zdeňkovo nedělní kafe“ z kapitoly o pohodě, přesto bude dobré se s ním seznámit. Tento čaj se totiž nepije na chuť, nýbrž pro zdraví. Ano, tipujete správně, půjde o čaj léčivý...

Trápí vás rýma? Pokouší se o vás chřipka nebo angína? Zkuste pro tentokrát zapomenout na doktora a na antibiotika! Příroda nám poskytuje dostatek prostředků pro tělo podstatně šetrnějších, a použijeme-li je včas a správným způsobem, mají stejné účinky.
Jedním z těchto kouzelných prostředků je zázvor. Zázvor má mimořádné protibakteriální a protivirové účinky – a ten je také základem našeho receptu. Uváděné množství je na jeden litr vody a to je právě množství čaje, které byste měli za jeden den vypít, pokud cítíte, že na vás „něco leze“...
Vezměte kousek zázvorového kořene zhruba o velikosti palce a nakrájejte jej na malé kostičky, nejlépe ještě menší, než je hrášek (nebo nastrouhejte na hrubém struhadle) – to proto, aby se dobře vyluhoval. Vhoďte do konvice. V podstatě by nyní stačilo zalít jedním litrem vařící vody, nechat projít varem a pak ponechat aspoň dvacet minut vyluhovat. Ale protože je zázvor v takovém množství docela palčivý, ještě si ten čaj trochu vylepšíme. Před zalitím přidejte ještě dva nebo tři špalíčky celé skořice (nalámejte je na menší kousky) a dále tak dvacet kousků hřebíčku. Slaďte medem a pro další zjemnění chuti možno zředit mlékem.
Čaj je nejlépe použít ihned, jakmile na sobě pocítíte, že něco není v pořádku. Kořen zázvoru jako zásoba pro strýčka příhodu vám ovšem doma dlouho nevydrží. Proto je dobré mít doma dostatečné zásoby zázvoru sušeného – mletého. Ten můžete použít jako první pomoc a pak si třeba na příští dny dokoupit zázvor čerstvý. Mletého sušeného zázvoru použijte asi tak zarovnanou polévkovou lžíci. Pozor: Mletý sušený zázvor má snahu vykypět, takže ho při průchodu varem dobře hlídejte.
Čaj je docela ostrý (pochopitelně – nějakou cukrovou vodou byste ty bacily nevyhnali). Pijte jej tak silný, jak jen snesete, protože čím více zázvoru použijete, tím je účinnější. Když jsem čaj poprvé nutil svým synům, tak ho po právu pojmenovali „Čertovský“. Ale po prvním přemáhání kluci sami poznali, že jim skutečně pomáhá. A nyní, když cítí, že je potřeba, sami si o něj řeknou...
 
Nevěřili byste, ale v takové Indii mají Čertovský čaj (i když mu tam říkají jinak) v nabídce i v hotelových restauracích, jak jsem se sám přesvědčil. To jsme tehdy jezdili celý den po Dillí na otevřené motorové rikši a já jsem se nachladil. Bydleli jsme v docela luxusním hotelu, a představte si, že tam zázvorový čaj měli v restauraci na jídelním lístku! To se mi opravdu hodilo, vypil jsem jich tam opravdu hodně...
 
Pro dospělé pak mám v nabídce velmi chutnou variantu – „Čertovský čaj pro dospěláky“. Tu už vám v Indii neudělají. Dospělácká varianta vznikla jednoho deštivého dne, kdy jsem měl chuť na červené víno, ale organismus mi říkal, že něco není úplně v pořádku, takže by byl namístě spíše Čertovský čaj. Tak jsem to dal dohromady a vzniknul jeden z nejlepších a nejúčinnějších receptů, jaké mám pro vás k dispozici:
Suroviny zalijte jen polovičním množstvím vody a dolijte červeným vínem. Přiveďte k varu a dále už je to stejné. Alkoholu tam mnoho nezůstane, ten se odpařuje už při 80°C, ale stačí na to, aby vás prohřál ještě mnohem více, než ten původní „dětský“ Čertovský čaj.
Kromě toho si také doplníte antioxidanty, tolik potřebné pro regeneraci. Recept není nijak náročný na kvalitu vína, takže užitečným způsobem zpracujete víno různého původu, které byste si ani sami nekoupili, ale kupí se vám jako dárky od vašich bližních, kteří dobrému vínu nerozumí...
Připijte jim na zdraví – a sobě také!
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Přitulte se: Tulsi

Zdeněk Breitenbacher
Už dobře víte, že čaje, které vám na těchto stránkách představuji, nejsou vždy jen na chuť a pro pohodu, ale často také pro zdraví. Někdy jsou to spíše domácí recepty, ovšem v praxi mnohokrát odzkoušené a potvrzené, ale dneska si představíme profesionální výrobek. Jde o čaj zvaný TULSI – a aby se neurazil, uvedu jeho plný titul: Himalájský ajurvédský bylinný čaj. V čem spočívají jeho účinky?

Saruman hraje metal

Zdeněk Breitenbacher
Christopher Lee, plným jménem Sir Christopher Frank Carandini Lee, je znám především jako představitel proradného čaroděje Sarumana z filmové trilogie Pán prstenů. Roli Sarumana si zopakoval v krátké epizodě v Hobitovi, ovšem skvěle zahraných zloduchů má na svém kontě mnohem více.
Mohli jste ho vidět jako Frankensteina (1957), hraběte Drákulu (v sérii z let 1965 až 1973), Bondova protivníka ve filmu Muž se zlatou zbraní (1974), anebo jako Dartha Tyranuse v Hvězdných válkách (2002 a 2005). Narodil se 27. května 1922 a na svůj věk 91 let je docela vitální. Role padouchů mu velice sedí, věřili byste ale, že letos vydal jako zpěvák metalové album?

Je možné přátelství mezi mužem a ženou?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky III.
Mnoho lidí se mě ptá, jestli věřím na přátelství mezi mužem a ženou. Přátelství, ve kterém není láska ani zamilovanost. Ti lidé jsou často konfrontováni s vlastní zkušeností, kdy jsou v nějakém neurčitém vztahu, který se nevyvíjí k hlubšímu spojení, a oni tomu nerozumí. Co ke mně ten druhý cítí? Čeká něco víc? Nebo mu to takhle stačí? A co já, neudržuji nějaký kontakt jen proto, že doufám, že někdy přece jen dojde k většímu sblížení? Prostoru pro zmatky a nepochopení je tu víc než dost. Je nanejvýš nutné pochopit, jak se věci doopravdy mají, a umět to rozpoznávat.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi