nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Čaje pro pohodu

 
 
Dobrý čaj, takový, který nám navodí příjemnou pohodu a který nás dokáže zpomalit v našem každodenním běhu, bychom měli mít na stole každý den. Uveďme si několik čajů, které nejsou zcela běžné, ale budou k naší pohodě neodmyslitelně patřit...

PU-ERH JE ČAJ ŠTÍHLÝCH
Pu-Erh je název oblasti v jihozápadní Číně, která dala lidstvu zvláštní dar – čaj, který neroste nikde jinde a který má účinky jako žádný jiný. Přesto, že jde o stejný čajový keř, z kterého si děláme běžný černý nebo zelený čaj, jen v této oblasti dorůstá mnohem větší velikosti. Čajový keř zde vyrůstá do velikosti stromu, dosahuje mnohem většího stáří a tak rozvíjí svou neobyčejnou léčebnou sílu. A čaji se ve světě říká podle oblasti, kde roste, tedy pu-erh.
Pro první seznámení s ním pojďme opět do čajovny. Už na čajovnickém lístku vás překvapí množství forem a variant, z kterých si můžete vybrat. Můžete si dát běžný sypaný, nebo lisovaný do peciček o velikosti bonbónu, také lisovaný do tabulek, z kterých se odlamuje jako čokoláda, a dokonce i balený do takzvaného copu – do dlouhého svitku bambusového listí, na kterém jsou jednotlivé porce naznačeny zaškrcením – jako třeba u špekáčků.
Co vás ale překvapí ještě více, je zjištění, že v lepších čajovnách je nabízen hned v několika věkových sortách – podobně jako víno: Jednoletý, tříletý, šestiletý, desetiletý, třicetiletý… Samozřejmě, s věkem čaje stoupá nejen jeho cena, ale i pečlivost, s jakou vám čajmistr čaj připravuje. Když jsem si dával třicetiletý pu-erh v jedné brněnské čajovně, trvala příprava skoro půl hodiny, už jsem si dělal legraci, že na třicetiletý pu-erh se v čajovně čeká třicet let...
Než nám ho čajmistr připraví, povězme si zatím, v čem je vlastně jeho kouzlo – další překvapení: Účinně napomáhá odbourávání tuků! Přesný způsob účinku zatím není příliš prozkoumán, ale účinek je nesporný. Má se za to, že čaj je schopen donutit játra, aby při tvorbě žlučových kyselin (nutných pro odvádění jedů z těla) využívala i tukové zásoby v těle. Měly by zaúčinkovat 3 až 4 šálky denně, zhruba tak po čtyřech týdnech si však udělejte přestávku, aby se účinek časem nesnižoval.
Nakonec se tedy čaje přece jen dočkáte, čajmistr se tváří slavnostně a podává vám konvičku s šálkem – a vás čeká poslední překvapení, jeho chuť, vůně a barva. Je velmi tmavý a jeho chuť je velmi zemitá. Znalci jej nesladí, ale to nechávám na vás. Pu-erh v sobě obsahuje dost kofeinu, takže na večer už není příliš vhodný, zato po ránu funguje jako vynikající startér.
Za pu-erhem nemusíte nevyhnutelně do čajovny, pomalu ale jistě si nachází cestu do supermarketů, takže si jej můžete koupit i tam. Pro kvalitnější sortu ovšem přece jenom raději navštivte specializovanou prodejnu nebo čajovnu, čajmistr vám čaj rád prodá...
 
ROOIBOS VÁS POHLADÍ
Rooibos je další zajímavý čaj. Vlastně to ani není čaj – alespoň podle přísného pohledu čajmistrů – nedělá se totiž z lístků keře čajovníku, ale z úplně jiné rostliny – rooibosu. Rooibos je keř a roste výhradně v Africe, proto se mu také někdy říká africký čaj. A čím je tedy tak výjimečný?
Především, na rozdíl od pu-erhu a většiny dalších čajů neobsahuje kofein. Jen pro úplnost doplním, že tein a kofein jsou jedna a tatáž látka, ovšem v čaji je tein/kofein vázán na třísloviny, takže se do organismu dostává jen pozvolna a delší dobu. Takže zatímco káva vás rychle „nakopne“ a pak zase brzy nastane útlum, čaj vám udrží mysl čerstvou a bystrou mnohem déle.
Rooibos kofein neobsahuje, a tak se hodí k večernímu popíjení, aniž byste se museli bát nespavosti. Dobrá, řeknete si, a co tedy obsahuje? Je toho docela dost:
- Železo, a to ve velmi snadno vstřebatelné formě
- Fluor – známá látka coby prevence proti zubnímu kazu
- Měď – důležitá pro vstřebávání železa a vitamínu C
- Vitamín C – velmi účinný antioxidant
- Sodík a draslík – prvky vhodné pro regeneraci a pro podporu růstu svalové tkáně
- Rutin – důležitý antioxidant
Rooibos se prodává jak čistý, tak také v řadě velmi lahodných směsí. Má zvláštní, jakoby medovou vůni i chuť, je jen velmi mírně hořký a chutná i bez cukru. Nemá ani žádné kalorie, a tak se doporučuje pro hubnutí. Při pečení jím můžeme nahradit vodu v těstu – a pečivo tak získá jeho medovou chuť i načervenalou barvu. Chcete-li, můžete také vyzkoušet jeho odrůdu zvanou Honeybush (medový keř) – kde je jeho medová chuť a vůně ještě výraznější...
 
JAPONSKÉ ČAJE VÁS PŘEKVAPÍ
Jako milovník čaje jsem dlouho hledal čaj, který by bylo možno popíjet večer, aniž bych se obával, že nebudu moci spát. Už jsme si uvedli rooibos, ale ten nevyhoví každému a já jsem hledal něco opravdu tradičního. Nakonec jsem objevil úžasné čaje japonské, které rozhodně nejsou k mání v každé čajovně a už vůbec ne v běžných obchodech.
Japonské čaje patří k méně známým a hůř se shánějí, ale mají svoje hluboké kouzlo a atmosféru. Už jejich jména vyvolávají úctu, i když jim třeba nerozumíme. Pro dlouhé večerní posezení vám doporučím dva, je to Hojicha (čti hodžiča) a Kukicha (kukiča).
Oba se vyrábějí z řapíků čajových lístků, které na rozdíl od lístků samotných nemají žádný tein. Oba čaje mají velmi příjemnou lehce praženou příchuť. Hojicha obsahuje drobný podíl i samotných čajových lístků, takže abyste získali chutný čaj, stačí čaj zalít a nechat vyluhovat. Kukicha je čistá, jen z řapíků, tu musíme povařit – čajmistři radí devět minut.
Máte-li zájem, seženete je ve speciálních obchodech s čajem, pro dlouhé večery jsou opravdu příjemným společníkem.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Čaj zcela neodmyslitelně patří k pohodě, jedné ze tří základních složek elixíru mládí. Při čaji lze odpočívat i tvořit, dokonce i nakupovat – alespoň tedy v Orientu. Čaj nemá rád spěch, vše v jeho přípravě a pití má správný čas a pořadí – a v našem životě bychom si to měli uspořádat také tak.
Jestlipak si dokážete aspoň jednou za týden najít hodinku, kdy si uděláte maximální možnou pohodu, kdy se nenecháte ničím rušit a kdy zahodíte za hlavu všechny starosti? Kdy zapomenete, že máte za sebou dlouhý a uspěchaný týden a zvolníte své neklidné myšlenky? Představte si, že je neděle (nevadí, že je teprve úterý), je čas pro odpočinek, uvolnění a dobrou náladu. Dnes nebudeme sportovat a už vůbec ne dohánět věci, které jsme v uplynulých dnech nestihli. Víte co, pojďte se mnou do čajovny...

V minulém článku jsme si popsali základní principy pro vypěstování silné vůle. Pokud je vezmete poctivě za své, bude vám silná vůle a všechny vytčené a dosažené cíle odměnou. Každá překonaná překážka vás naplní radostí a vaše vůle bude zase o kousek silnější. Nyní přidám pár drobnějších rad pro každodenní praxi, tak jak je popisuje mistr silné vůle, hypnolog a experimentátor Břetislav Kafka.

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi