nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Bršlice kozí noha – jedlý plevel s neodolatelným aroma

Jolana Breitenbacherová
 
 
Pokud máte zahradu s trávníkem, který není nijak kultivovaný, je dost možné, že na něm najdete také bršlici kozí nohu. Bršlice roste nejraději jako podrost pod stromy, ve vlhčí půdě, v listnatých a smíšených lesích. Na zahradě se jí daří v polostínu, například pod rybízem, pod okrasnými keříky a thujemi nebo ve vlhčích zákoutích zahrady.

Bršlice je velmi vytrvalá rostlina, má síť podzemních oddenků, které je prakticky nemožné všechny najít a vykopat, takže pokud se jí snažíte zbavit, je dost pravděpodobné, že na místě, kde jste ji jeden rok snaživě hubili, vyroste dalším rokem znova. My jsme se rozhodli, že bršlici pojmeme jako jedlou součást naší zahrady, protože její mladé listy jsou velmi chutné a bohaté na vitamín C. Tudíž bršlici nehubíme, ale sklízíme .
Botanický popis bršlice a jak ji spolehlivě poznat, najdete zde. Nejsnáze ovšem bršlici poznáte podle kozího kopýtka na spodní straně stonku.

 
Jak sklízet kvalitní rostliny bršlice?
Bršlice je neuvěřitelně houževnatá rostlina, kterou je možno sklízet od časného jara do pozdního podzimu. Její lístky raší neuvěřitelně rychle, a přesto, že má ráda vlhčí půdu, prospívá i za sucha, kdy měsíc nezaprší (jako například letos v létě). Lodyhy bršlice mohou vyrůst i do výšky kolem půl metru, ale taková velikost už není pro kuchyni příliš vhodná. Daleko jemnější chuť mají rostliny úplně mladé, světle zelené, které sotva rozvinuly lístky. Ty jsou vhodné zejména do salátů nebo jako čerstvá nať do polévek, na chleba a podobně. Větší lístky s výškou stonku do 10 cm pak můžeme použít do nádivek, do špenátu, do omelet, zapečených pokrmů atd.
Většinou se nám stane, že bršlice roste rychleji a její množství je větší, než stačíme zkonzumovat. Kvalitní rostliny však můžeme mít neustále po ruce, pokud ty starší vysečeme srpem. Během tří dnů pak na jejich místě najdeme mladé šťavnaté lístky.
Jak bršlice poslouží našemu zdraví?
Bršlice je velmi bohatá na vitamin C, ale krom toho obsahuje řadu prospěšných látek, které pomáhají rozpouštět soli v těle. To je užitečné nejen při léčení dny nebo revmatismu, ale také při rozpouštění a vylučování solí z ledvin.
 
Krémová polévka z bršlice a brambor
  • 500 g nových brambor
  • 1 plná hrst mladých lístků bršlice bez stonků
  • Půl kávové lžičky drceného kmínu
  • Půl polévkové lžíce sypkého zeleninového bujónu Würzl (nebo 1 Würzl kostka)
  • Na dochucení kysaná smetana
Brambory dobře omyjeme, nakrájíme i se slupkou na kostky a dáme vařit spolu s kmínem a zeleninovým bujónem Würzl. Vody dáme tolik, aby byly brambory potopené 1 cm pod hladinou. Až jsou brambory měkké, odstavíme hrnec z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Je-li třeba, dolijeme trochu vody. Potom do hrnce přisypeme omyté listy bršlice a znovu pomixujeme (stonky nepřidáváme, jsou dost vláknité a komplikovaly by mixování). Ochutnáme, v případě potřeby přisolíme.
Polévku podáváme ihned poté, co rozmixujeme bršlici, aby si kousky lístků zachovaly svěže zelenou barvu. Každý talíř můžeme dozdobit lžičkou kysané smetany, lístky bršlice nebo smaženým hráškem.
Takhle vypadá polévka na talíři...
...a takto v detailu:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Pampelišková detoxikace jater

Jolana Breitenbacherová
Je jaro a louky jsou plné pampelišek. Někdo je považuje za nežádoucí plevel, který hyzdí úpravný trávník, někdo si jich nevšímá a někdo si jich váží kvůli jejich léčebným vlastnostem. Pokud vám u domu rostou pampelišky, zkuste se zamyslet nad jejich kulinářským využitím! Jsou celé jedlé a dá se z nich připravit spousta dobrot. Smetánka lékařská, což je její odborný název, navíc očistí a posílí vaše tělo, zejména pak játra.

Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

Jak se bránit proti zácpě

Jolana Breitenbacherová
Jednou z příčin, které přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva, je chronická neprůchodnost střeva, tedy zácpa. Ve střevě, které se nedokáže důkladně a pravidelně vyprazdňovat, se mění vnitřní prostředí, v důsledku hromadění stolice vznikají nepřirozené tlaky na střevní tkáň, může docházet ke krvácivosti a vzniku hemoroidů za současného bujení mikroorganismů, které nejsou našemu zdraví prospěšné. Co s tím?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi