nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Co budeme potřebovat:
- Jednu brokolici
- Paličku česneku
- Bazalku
- Sojovou omáčku
- Olej
- A dobrou náladu, která je k dobrému vaření nezbytná...
Před samotným vařením si vše připravíme. Brokolici nakrájíme na malé kousky, česnek (celou paličku) oloupeme a stroužky nakrájíme na úzké plátky. Připravíme si k ruce olej, sojovou omáčku a bazalku a můžeme začít.
Na pánev nalijeme trochu oleje a postavíme na sporák. Nečekáme, až se olej rozehřeje, ale ihned nasypeme i všechnu brokolici. Brokolice je na pánvi hodně, ale ona po chvíli pustí vodu a její množství se jakoby zmenší. V okamžiku, kdy si všimneme, že brokolice „nějak ubylo“, je pravá chvíle přidat česnek a nasypat bazalku. Ještě než česnek osmažením zhnědne, přidáme sojovou omáčku – ze začátku raději méně, abychom nepřelili, pak můžeme přidat.
A brokolice je hotová. Nyní dochuťte podle vašich preferencí. Můžete opepřit nebo přidat trošku pálivé papriky, můžete zkusit kari koření. Copak ale dáme jako přílohu? No, upřímně řečeno, nejzdravější je to bez přílohy. Já si občas hotovou brokolici ještě zaliju vejcem (tři vejce jsou tak akorát). Extrémisté (jako já) volí špaldové kroupy nebo pšenici, ti ostatní si mohou k brokolici udělat opékané brambory, ty jsou k ní opravdu vynikající...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Chana masala z naklíčené cizrny

Zdeněk Breitenbacher
Dnes vám nabídnu recept na jídlo, které vás zavede do cizokrajných zemí, konkrétně do Indie. Indická kuchyně je zajímavá především bohatým užíváním koření - od velmi jemných a chuťově delikátních až po velmi ostrá, pro našince téměř nepoživatelná. Druhým charakteristickým rysem indické kuchyně je to, že nám nabízí jídla velmi zdravá. Právě o takové jídlo se dnes pokusíme. S pálivostí nepůjdeme do extrému, nýbrž právě tak, abyste si skvěle pochutnali. Půjde o oblíbenou chanu masalu z naklíčené cizrny.

Volte živé barvy

Zdeněk Breitenbacher
Je jaro, všechno venku kvete a i my můžeme konečně odložit nevýrazné zimní oblečení a odít se do zářivých jarních barev. Ulice jsou plné pestrobarevných triček a my všichni těmi pestrými barvami vyjadřujeme svou touhu dát o sobě vědět, vyjádřit svou dobrou náladu a tak také svým dílem k tomu jaru přispět. Napadlo vás ale někdy, že i tím, jaké barvy volíme, o sobě hodně prozrazujeme?

Proč začít s jógou?

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga I.
Často se mě lidé ptají, co si myslím o józe a jestli jim jóga může pomoci na cestě za zdravím a dlouhodobým mládím. Odpovídám, že ano, určitě může, ale je škoda chtít po ní jenom toto. Jóga totiž nabízí mnohem, mnohem víc...
V novém seriálu, který jsme nazvali „Minijóga“, se s jógou postupně seznámíme. Vezmeme to polehoučku a s ohledem na možnosti průměrných Evropanů, mezi které počítám i sebe...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi