nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Co budeme potřebovat:
- Jednu brokolici
- Paličku česneku
- Bazalku
- Sojovou omáčku
- Olej
- A dobrou náladu, která je k dobrému vaření nezbytná...
Před samotným vařením si vše připravíme. Brokolici nakrájíme na malé kousky, česnek (celou paličku) oloupeme a stroužky nakrájíme na úzké plátky. Připravíme si k ruce olej, sojovou omáčku a bazalku a můžeme začít.
Na pánev nalijeme trochu oleje a postavíme na sporák. Nečekáme, až se olej rozehřeje, ale ihned nasypeme i všechnu brokolici. Brokolice je na pánvi hodně, ale ona po chvíli pustí vodu a její množství se jakoby zmenší. V okamžiku, kdy si všimneme, že brokolice „nějak ubylo“, je pravá chvíle přidat česnek a nasypat bazalku. Ještě než česnek osmažením zhnědne, přidáme sojovou omáčku – ze začátku raději méně, abychom nepřelili, pak můžeme přidat.
A brokolice je hotová. Nyní dochuťte podle vašich preferencí. Můžete opepřit nebo přidat trošku pálivé papriky, můžete zkusit kari koření. Copak ale dáme jako přílohu? No, upřímně řečeno, nejzdravější je to bez přílohy. Já si občas hotovou brokolici ještě zaliju vejcem (tři vejce jsou tak akorát). Extrémisté (jako já) volí špaldové kroupy nebo pšenici, ti ostatní si mohou k brokolici udělat opékané brambory, ty jsou k ní opravdu vynikající...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Volte živé barvy

Zdeněk Breitenbacher
Je jaro, všechno venku kvete a i my můžeme konečně odložit nevýrazné zimní oblečení a odít se do zářivých jarních barev. Ulice jsou plné pestrobarevných triček a my všichni těmi pestrými barvami vyjadřujeme svou touhu dát o sobě vědět, vyjádřit svou dobrou náladu a tak také svým dílem k tomu jaru přispět. Napadlo vás ale někdy, že i tím, jaké barvy volíme, o sobě hodně prozrazujeme?

Mít silnou vůli je přáním mnoha lidí a i zde na Elixíru mládí patří články o silné vůli k těm nejnavštěvovanějším. Získat silnou vůli ale není jednoduché, zvláště když nemáte silnou vůli. Je to začarovaný kruh, něco jako konzerva s klíčkem na otevření uvnitř.
Přinášíme vám proto volný cyklus drobných krůčků, které by vám mohly s budováním silné vůle pomoci. Každý krůček bude relativně jednoduchý, bude po vás chtít jen nepatrnou změnu ve vašich zvycích. Čím tedy dnes začneme?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi