nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Brokolice na česneku a bazalce

 
 
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Co budeme potřebovat:
- Jednu brokolici
- Paličku česneku
- Bazalku
- Sojovou omáčku
- Olej
- A dobrou náladu, která je k dobrému vaření nezbytná...
Před samotným vařením si vše připravíme. Brokolici nakrájíme na malé kousky, česnek (celou paličku) oloupeme a stroužky nakrájíme na úzké plátky. Připravíme si k ruce olej, sojovou omáčku a bazalku a můžeme začít.
Na pánev nalijeme trochu oleje a postavíme na sporák. Nečekáme, až se olej rozehřeje, ale ihned nasypeme i všechnu brokolici. Brokolice je na pánvi hodně, ale ona po chvíli pustí vodu a její množství se jakoby zmenší. V okamžiku, kdy si všimneme, že brokolice „nějak ubylo“, je pravá chvíle přidat česnek a nasypat bazalku. Ještě než česnek osmažením zhnědne, přidáme sojovou omáčku – ze začátku raději méně, abychom nepřelili, pak můžeme přidat.
A brokolice je hotová. Nyní dochuťte podle vašich preferencí. Můžete opepřit nebo přidat trošku pálivé papriky, můžete zkusit kari koření. Copak ale dáme jako přílohu? No, upřímně řečeno, nejzdravější je to bez přílohy. Já si občas hotovou brokolici ještě zaliju vejcem (tři vejce jsou tak akorát). Extrémisté (jako já) volí špaldové kroupy nebo pšenici, ti ostatní si mohou k brokolici udělat opékané brambory, ty jsou k ní opravdu vynikající...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

Minule jsme si provedli očistu domova. Ve kterém dalším prostředí - mimo domov - trávíme nejvíce času? Ano, je to naše práce. To může být kancelář, dílna, případně sedadlo za volantem. Zde už nemáme tak úplně volnou ruku jako doma, ale stále je to místo, které můžeme nějak ovlivnit a očistit ve svůj prospěch. Běžně trávíme v práci osm i více hodin, takže rozhodně stojí za to si naše pracoviště trochu zkultivovat. Podívejme se, jak na to.

Kvásek můžete buď od někoho dostat, nebo si ho můžete sami připravit. Já jsem svůj první kvásek na pečení dostala, ale chtěla jsem si vyzkoušet i výrobu vlastního – není nad to, když je člověk nezávislý a soběstačný, že . Už se mi stalo, že jsem si svou nepozorností neodebrala startovací kulturu na příští pečení, a kdybych neměla kamarádky, kterým jsem předtím kvásek rozdala, tak bych byla úplně v koncích . Výroba je jednoduchá a nenáročná – takže jak na to?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi