nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Co budeme potřebovat:
- Jednu brokolici
- Paličku česneku
- Bazalku
- Sojovou omáčku
- Olej
- A dobrou náladu, která je k dobrému vaření nezbytná...
Před samotným vařením si vše připravíme. Brokolici nakrájíme na malé kousky, česnek (celou paličku) oloupeme a stroužky nakrájíme na úzké plátky. Připravíme si k ruce olej, sojovou omáčku a bazalku a můžeme začít.
Na pánev nalijeme trochu oleje a postavíme na sporák. Nečekáme, až se olej rozehřeje, ale ihned nasypeme i všechnu brokolici. Brokolice je na pánvi hodně, ale ona po chvíli pustí vodu a její množství se jakoby zmenší. V okamžiku, kdy si všimneme, že brokolice „nějak ubylo“, je pravá chvíle přidat česnek a nasypat bazalku. Ještě než česnek osmažením zhnědne, přidáme sojovou omáčku – ze začátku raději méně, abychom nepřelili, pak můžeme přidat.
A brokolice je hotová. Nyní dochuťte podle vašich preferencí. Můžete opepřit nebo přidat trošku pálivé papriky, můžete zkusit kari koření. Copak ale dáme jako přílohu? No, upřímně řečeno, nejzdravější je to bez přílohy. Já si občas hotovou brokolici ještě zaliju vejcem (tři vejce jsou tak akorát). Extrémisté (jako já) volí špaldové kroupy nebo pšenici, ti ostatní si mohou k brokolici udělat opékané brambory, ty jsou k ní opravdu vynikající...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Moc kvítek, moc koček

Zdeněk Breitenbacher
Jedna moje známá si postěžovala, že uložila svému synovi postarat se o kvítka v bytě a také o kočky, které doma chovají. Kvítka zalít, kočkám poklidit a dát jim něco na zub. Jenže určitě si domyslíte, jak to dopadlo. Známá se vrátila domů (mimochodem z rodičovských schůzek, kde také nebyla jen samá chvála), a kvítka nezalitá, kočky nezaopatřené. No, samozřejmě hned oheň na střeše. V legraci jsem jí odpověděl, že má doma moc kvítek a moc koček...

Mrkvový velikonoční beránek

Jolana Breitenbacherová
Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi