nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Bez koření není vaření

Zdeněk Breitenbacher
2 komentáře
 
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

A tak se vraťme k jedné ze zásad správného vaření, a to o koření. Úcta k pokrmu, který připravujeme, spočívá nikoliv v tom, že do něj nasypeme téměř všechno koření, které v kuchyni najdeme, ale v tom, že najdeme pro daný pokrm a pro danou chvíli koření nejvhodnější.
Každé koření nese svoji energii a svoji náladu – a my můžeme obojí využít k tomu, abychom naši vlastní energii a náladu správně vyladili. Cítíte-li například, že dnes potřebujete v těle trochu víc ohně, sáhněte třeba po chilli. Toužíte-li po romantice, zkuste skořici nebo oregano. Potřebujete-li pročistit, použijte zázvor nebo česnek. Atd. atd...
Naštěstí vůbec nepotřebujete nějaké odborné znalosti. To ideální koření pro dnešní den najdete velmi snadno: Vezměte každé koření do ruky, podívejte se na jeho barvu, přičichněte si k němu… To pravé koření vám samo řekne: Ano, dnes to budu já. Vyberte si jedno nebo dvě, jen velmi vyjímečně tři různá koření.
Nebojte se pálivých koření, jejich účinky snadno zmírníte mlékem či jogurtem. Spousta typických indických jídel je opravdu velmi ostrá, ale víte o tom, že Indové k nim podávají také speciální nápoje zvané Lassi, podobné ovocným džusům smíchaným s jogurtovým mlékem? Evropan, který tohle neví a dá si Vindaloo s pivem, tak plive oheň ještě celý příští týden. Indové to zapíjejí svým mléčným džusem, jsou v pohodě a nás Evropany nechápou.
  Komentáře
  Omasta 
Já to tu čtu, protože jsem hledal elixír mládí. Podivuji se kolik je tu článků bez souvislosti s mládím. Čím vám ta stránka vydělává? Vždyt tu nejsou reklamy ani nic neprodáváte. d.dobrota+atlas.cz
  Zdeněk B. 
Dobrý den, stránky Elixíru nám nijak nevydělávají, děláme je jen jako hobby a těší nás, že tahle tématika lidi zajímá.
Zdravím, Zdeněk.
  Neměli byste vynechat
V minulém článku jsme si přiblížili zdravé či etické směry stravování. Naznačil jsem své sympatie k vitariánství, zejména z toho důvodu, jak se snaží rozlišovat živé a mrtvé potraviny. Za mrtvé považuje vše, co prošlo tepelným zpracováním, zatímco živé a energii vyzařující je to ostatní. Ukážeme si, že to není tak jednoznačné, a proto vitariánství není definitivní směr, u kterého bychom měli zůstat. Je třeba postoupit ještě kousek dál. A tak slavnostně vyhlašuji zcela nový směr - který nazývám VITA-AURIÁNSTVÍ...

Začínáme s úsměvem

Zdeněk Breitenbacher
Vážení přátelé, věříte na elixír mládí? Já ano – a užívám ho každý den. Ale pokud si myslíte, že je to nějaký zázračný tajný recept, mýlíte se. Je tu pro každého a já vám na těchto stránkách představím všechny složky, ze kterých se míchá. Nebudete potřebovat žádná kouzla ani čáry. Abyste mi uvěřili, začneme tou nejjednodušší a přitom nejúčinnější složkou. Uhodnete, která to je?

Minule jsme si provedli očistu domova. Ve kterém dalším prostředí - mimo domov - trávíme nejvíce času? Ano, je to naše práce. To může být kancelář, dílna, případně sedadlo za volantem. Zde už nemáme tak úplně volnou ruku jako doma, ale stále je to místo, které můžeme nějak ovlivnit a očistit ve svůj prospěch. Běžně trávíme v práci osm i více hodin, takže rozhodně stojí za to si naše pracoviště trochu zkultivovat. Podívejme se, jak na to.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi