nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Bez koření není vaření

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

A tak se vraťme k jedné ze zásad správného vaření, a to o koření. Úcta k pokrmu, který připravujeme, spočívá nikoliv v tom, že do něj nasypeme téměř všechno koření, které v kuchyni najdeme, ale v tom, že najdeme pro daný pokrm a pro danou chvíli koření nejvhodnější.
Každé koření nese svoji energii a svoji náladu – a my můžeme obojí využít k tomu, abychom naši vlastní energii a náladu správně vyladili. Cítíte-li například, že dnes potřebujete v těle trochu víc ohně, sáhněte třeba po chilli. Toužíte-li po romantice, zkuste skořici nebo oregano. Potřebujete-li pročistit, použijte zázvor nebo česnek. Atd. atd...
Naštěstí vůbec nepotřebujete nějaké odborné znalosti. To ideální koření pro dnešní den najdete velmi snadno: Vezměte každé koření do ruky, podívejte se na jeho barvu, přičichněte si k němu… To pravé koření vám samo řekne: Ano, dnes to budu já. Vyberte si jedno nebo dvě, jen velmi vyjímečně tři různá koření.
Nebojte se pálivých koření, jejich účinky snadno zmírníte mlékem či jogurtem. Spousta typických indických jídel je opravdu velmi ostrá, ale víte o tom, že Indové k nim podávají také speciální nápoje zvané Lassi, podobné ovocným džusům smíchaným s jogurtovým mlékem? Evropan, který tohle neví a dá si Vindaloo s pivem, tak plive oheň ještě celý příští týden. Indové to zapíjejí svým mléčným džusem, jsou v pohodě a nás Evropany nechápou.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Kde brát kvalitní proteiny?

Zdeněk Breitenbacher
Pokud občas zavítáte do posilovny, abyste si zpevnili ochablé svaly, případně vylepšili své proporce, je vhodné dodat tělu dostatečné množství proteinů, aby mělo z čeho stavět vaši budoucí muskulaturu. S ženou sice nejsme úplní vegetariáni, takže si maso občas dáme, ale to jednak není tak často, jednak množství tuků obsažených v mase není pro naše zdraví příliš příznivé. Pokud ale cílevědomě pracujeme na své kondici a na svém svalstvu, měli bychom proteiny dodávat pravidelně. Podívejte se spolu s námi, jaké jsou možnosti.

Ideální posilovna – zahrada

Zdeněk Breitenbacher
V jednom z článků jsme si prozradili, kde se stárne nejméně – na zahradě. Ale zahrada nám přináší spoustu jiných pozitivních věcí. Například – je to ideální posilovna. Moje domácí posilovací věž, takové to typické mučidlo se spoustou pák a kladek, už delší dobu odpočívá na půdě. Po pravdě přiznávám, že mě takové bezcílné posilování vůbec nebavilo. Sluníčko láká ven, a tak volím pro posilování mnohem zábavnější metody...

Že je hladovka nejúčinnější metodou tělesné i duševní očisty, o tom není sporu. Důkazy o tom přinášejí odborníci i amatéři a i zde na Elixíru mládí najdete několik reportáží s mými pozitivními zkušenostmi. Je ale taky zřejmé, že opravdu účinná očistná hladovka, to není věc jednoho víkendu - jde o několik týdnů poctivého hladovění, s konzumací pouze čisté vody.
Jenže život je plný společného jídla a pití a člověk se během hladovky vyloučí z velké části rodinného i společenského dění. Pro ty, co si chtějí účinné hladovění zkrátit a mají dostatečně silnou vůli, mám řešení. Je jím suchá hladovka, při které se vůbec nic nejí a vůbec nic nepije.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi