nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Bez koření není vaření

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

A tak se vraťme k jedné ze zásad správného vaření, a to o koření. Úcta k pokrmu, který připravujeme, spočívá nikoliv v tom, že do něj nasypeme téměř všechno koření, které v kuchyni najdeme, ale v tom, že najdeme pro daný pokrm a pro danou chvíli koření nejvhodnější.
Každé koření nese svoji energii a svoji náladu – a my můžeme obojí využít k tomu, abychom naši vlastní energii a náladu správně vyladili. Cítíte-li například, že dnes potřebujete v těle trochu víc ohně, sáhněte třeba po chilli. Toužíte-li po romantice, zkuste skořici nebo oregano. Potřebujete-li pročistit, použijte zázvor nebo česnek. Atd. atd...
Naštěstí vůbec nepotřebujete nějaké odborné znalosti. To ideální koření pro dnešní den najdete velmi snadno: Vezměte každé koření do ruky, podívejte se na jeho barvu, přičichněte si k němu… To pravé koření vám samo řekne: Ano, dnes to budu já. Vyberte si jedno nebo dvě, jen velmi vyjímečně tři různá koření.
Nebojte se pálivých koření, jejich účinky snadno zmírníte mlékem či jogurtem. Spousta typických indických jídel je opravdu velmi ostrá, ale víte o tom, že Indové k nim podávají také speciální nápoje zvané Lassi, podobné ovocným džusům smíchaným s jogurtovým mlékem? Evropan, který tohle neví a dá si Vindaloo s pivem, tak plive oheň ještě celý příští týden. Indové to zapíjejí svým mléčným džusem, jsou v pohodě a nás Evropany nechápou.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Nalijme si čistého vína...

Zdeněk Breitenbacher
...ať se nám lépe povídá, nejlépe červeného, nyní to bude trošku náročnější. Zabrousíme totiž do vědy. V mnoha časopisech o zdraví nebo o vědě všeobecně se stále častěji setkáváme s pojmy „volné radikály“ a „antioxidanty“, ale často je to bez bližšího vysvětlení. Pak by čtenář mohl mít, podobně jako ještě nedávno i já, zmatek v tom, které z nich jsou ty „dobré“ látky, které jsou ty „špatné“ látky a jak to vlastně všechno vzniká a funguje.

Za zdraví se platí

Zdeněk Breitenbacher
V České republice máme lékařskou péči dostupnou pro každého, zdarma a na vysoké úrovni. Nevěříte? Je to skutečně pravda. Ale jak jistě tušíte, má to háček. Ona totiž platí vždy jen dvě z těchto tvrzení zároveň: Lékařská péče je dostupná pro každého a zdarma – ale není na vysoké úrovni. Lékařská péče je zdarma a na vysoké úrovni – ale ne pro každého. Lékařská péče je dostupná pro každého a na vysoké úrovni – ale není zdarma...

Jako obvykle po Novém roce, zahájil jsem hladovku, abych z těla dostal, co se tam za rok nasbíralo a co tam nepatří. Tahle hladovka je ale jiná než ty předtím – je suchá. Znamená to, že nejen nejím, ale také nepiji. Jaké to má výhody? Podle teorie se tak mnohem rychleji spalují tuky, protože tělo si z nich musí brát potřebnou vodu. Suchá hladovka je tedy intenzívnější a na výsledky odpovídající třítýdenní hladovce by měl stačit týden.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi