nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Bez koření není vaření

2 komentáře
 
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

A tak se vraťme k jedné ze zásad správného vaření, a to o koření. Úcta k pokrmu, který připravujeme, spočívá nikoliv v tom, že do něj nasypeme téměř všechno koření, které v kuchyni najdeme, ale v tom, že najdeme pro daný pokrm a pro danou chvíli koření nejvhodnější.
Každé koření nese svoji energii a svoji náladu – a my můžeme obojí využít k tomu, abychom naši vlastní energii a náladu správně vyladili. Cítíte-li například, že dnes potřebujete v těle trochu víc ohně, sáhněte třeba po chilli. Toužíte-li po romantice, zkuste skořici nebo oregano. Potřebujete-li pročistit, použijte zázvor nebo česnek. Atd. atd...
Naštěstí vůbec nepotřebujete nějaké odborné znalosti. To ideální koření pro dnešní den najdete velmi snadno: Vezměte každé koření do ruky, podívejte se na jeho barvu, přičichněte si k němu… To pravé koření vám samo řekne: Ano, dnes to budu já. Vyberte si jedno nebo dvě, jen velmi vyjímečně tři různá koření.
Nebojte se pálivých koření, jejich účinky snadno zmírníte mlékem či jogurtem. Spousta typických indických jídel je opravdu velmi ostrá, ale víte o tom, že Indové k nim podávají také speciální nápoje zvané Lassi, podobné ovocným džusům smíchaným s jogurtovým mlékem? Evropan, který tohle neví a dá si Vindaloo s pivem, tak plive oheň ještě celý příští týden. Indové to zapíjejí svým mléčným džusem, jsou v pohodě a nás Evropany nechápou.
  Komentáře
  Omasta 
Já to tu čtu, protože jsem hledal elixír mládí. Podivuji se kolik je tu článků bez souvislosti s mládím. Čím vám ta stránka vydělává? Vždyt tu nejsou reklamy ani nic neprodáváte. d.dobrota+atlas.cz
  Zdeněk B. 
Dobrý den, stránky Elixíru nám nijak nevydělávají, děláme je jen jako hobby a těší nás, že tahle tématika lidi zajímá.
Zdravím, Zdeněk.
  Neměli byste vynechat
Pohoda a dobrá nálada by měla být vaším průvodcem – jakékoliv vaření ve spěchu je škodlivé a jídlo takto vzniklé vám moc neprospěje. Uveďme si nyní všechny zásady správného vaření elixíru mládí. Některé z nich jsou radami praktickými, některé z nich jsou spíše duchovně zaměřené.

Snažíme se o dlouhodobé mládí a během cesty k němu se dozvídáme, jak na to. Něco jste se dozvěděli v této knížce, něco vám poradí známí, na něco přijdete sami. A po nějaké době zjistíte, že to opravdu funguje. Je to důvod k radosti a k oslavě, ale je to také začátek nové etapy, ve které se objeví několik nečekaných nástrah.
Může se stát, že přestože na pohled budete přitažlivější než dříve, budou se vám vaši blízcí vyhýbat. Jak je to možné?

Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi