nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Aktivita těla

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Aktivitu, druhou nezbytnou složku našeho elixíru mládí, lze rozdělit na dvě části – na aktivitu těla, tedy pohyb a sport v jakékoliv formě – a na aktivitu ducha, to je vzdělávání a tvořivost. Nejdříve se podívejme na ten pohyb a sport. Na rozdíl od našich předků máme pohybu čím dál tím méně. Současná zaměstnání jsou čím dál tím méně pohyblivá, my lidé z kanceláře se za celou pracovní dobu pohneme tak nanejvýš ke kávovaru pro další kafe, a to je situace, kterou bychom rozhodně měli změnit, nebo alespoň vědomě kompenzovat.

A proč vlastně? – můžete namítnout...
Ze dvou důvodů: Za prvé musíme stimulovat regeneraci, za druhé musíme posilovat imunitní systém. Organismus zcela záměrně v regeneraci upřednostňuje a posiluje ty orgány, které aktivně používáme. Pokud se ale nepohybujeme, není k regeneraci a posilování žádný důvod, a tak naše orgány oslabují. Stárneme. Ochablých svalů a uvolněného břicha si ještě tak možná všimneme, ale o vážnějších problémech se dozvíme až tehdy, když třeba zjistíme, že se nám i drobná zranění jen zdlouhavě hojí.
Tím aktivním pohybem vlastně našemu organismu říkáme: „Ale já POTŘEBUJI tyhle ruce, nohy, páteř..., nezapomínej na ně a starej se o ně! Pokud se jim něco stane, dej mi je zase rychle do pořádku!“ A tak se organismus naučí rychlé a účinné regeneraci – protože to od něj chceme a potřebujeme.
Pohybem také velmi ulehčíme našemu imunitnímu systému. Spolu s potem odejdou nepotřebné, případně i škodlivé látky, kterých se organismus jinak velmi těžce zbavuje, a imunitní systém se v boji s nimi zbytečně vysiluje. A i k našemu imunitnímu systému tou naší aktivitou hovoříme: „Snaž se, ať jsem co nejdéle fit, protože já chci sportovat a ne ležet v posteli“. Věřte mi, že nejlepším lékem na cokoliv je obrovská touha být zdravý.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Najděte si svého guru I.

Zdeněk Breitenbacher
Cesta trvalého mládí není jednoduchá. Musíme změnit spoustu věcí v sobě i kolem sebe, musíme se naučit mnoho nového a musíme to nové uvádět do svého každodenního života. Pokud to s trvalým mládím myslíme skutečně vážně a chceme pokročit k vyšším cílům, může se stát, že na to sami ani nebudeme stačit. Pak je dobré vyhledat učitele a mistra...

Nalijme si čistého vína...

Zdeněk Breitenbacher
...ať se nám lépe povídá, nejlépe červeného, nyní to bude trošku náročnější. Zabrousíme totiž do vědy. V mnoha časopisech o zdraví nebo o vědě všeobecně se stále častěji setkáváme s pojmy „volné radikály“ a „antioxidanty“, ale často je to bez bližšího vysvětlení. Pak by čtenář mohl mít, podobně jako ještě nedávno i já, zmatek v tom, které z nich jsou ty „dobré“ látky, které jsou ty „špatné“ látky a jak to vlastně všechno vzniká a funguje.

Melasa je zbytkovým produktem, který vzniká po extrakci cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje stále ještě více než 50% sacharidů, ale její chuť je jiná, není sladká. Chutná nahořkle, trošku jako melta, a to proto, že obsahuje tolik minerálních látek a stopových prvků, že její chuť je tím výrazně ovlivněná. Lidé ze třtiny a řepy usilovně dobývají cukr a ten ještě rafinují, aby byla jeho barva hezky bílá a aby byly všechny zbytky melasy dokonale odstraněny. A tak se veškeré minerální bohatství považuje za nežádoucí odpad, který se používá ve farmacii nebo v potravinářství pro kultivaci mikroorganismů, anebo se přidává do krmných směsí. Ti, kdo tajemství melasy znají, ji však považují za černý zázrak a neváhají ji přidat i do svého jídelníčku...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi