nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

 
Mnoho toho nepotřebujeme:
  • 600 g čerstvého tuňáka
  • 1 velký citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Necelou 1 lžíci hrubozrnné soli
  • Nějakou zeleninu na grilování
 
Tuňáka jemně omyjeme, aby se maso nepotrhalo. Z obou stran posypeme hrubou solí a vložíme do mísy s marinádou, kterou si připravíme z citrónové šťávy a z oleje. Steak v marinádě otočíme, aby se marináda rozprostřela na všechny části ryby, přiklopíme talířem nebo poklicí a dáme chladit do lednice. V lednici necháme stát přibližně 3 hodiny a během této doby tuňáka tak dvakrát otočíme, aby se v marinádě dobře proležely obě strany steaku.
Před grilováním přesuneme celý steak z mísy na alobal a zavineme. Takto maso vložíme na gril. Nepečeme příliš zprudka, ale ani nedusíme. Udržujeme střední teplotu a po chvíli uvidíme, že na některých místech alobal zčerná. Pak tuňáka otočíme a dopečeme. Po dopečení přesuneme na talíř.
 
Vypadá dobře, že?
 
Doporučujeme s grilovanou zeleninou a olivovým dipem:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Najděte si svého guru II.

Zdeněk Breitenbacher
V předchozím článku jsme se dozvěděli, že na své cestě budeme nejspíš potřebovat zkušeného průvodce, který nás provede náročnějšími úseky a pomůže nám tam, kde si nebudeme vědět rady. Také jsme si řekli, že si budeme muset dávat zatraceně dobrý pozor, koho za svého průvodce zvolíme. Nyní vám dám další velmi důležitou radu: Najděte si svého guru, ujděte s ním kus cesty a pak ho zavčas opusťte...

Jaké muže ženy nenávidí a jaké milují?

Jolana Breitenbacherová, Elixír lásky X.
Konečně máme zase jaro, v přírodě všechno pučí a kvete a člověka to láká vyrazit ven. Pokud jste také naladěni na nějakou jarní procházku a rádi byste ji realizovali s příjemnou osobou opačného pohlaví, ale jste zrovna sám, tak vám navrhneme alespoň téma k přemýšlení na takový výšlap. Možná vás bude zajímat, co ženy na mužích nenávidí a co naopak milují. Udělejte si v tom jasno a vaše šance, že už v létě vyrazíte na plovárnu ruku v ruce s ženou vašich snů, se mnohonásobně zvýší.

Viva Las Vegan!

Zdeněk Breitenbacher
Už několikrát jsme se dostali k tématu vegetariánství a veganství - ano či ne - a proč, případně v jakém rozsahu. Několik nedávno absolvovaných rozhovorů na toto téma mě přimělo k zamyšlení: Proč lidé volí bezmasou stravu, co jim to přináší rovině fyzické a co jim to přináší na úrovni duchovní. A také, zdali jsou jejich očekávání realistická.
Nečekejte žádné definitivní doporučení, mé zamyšlení je čistě filosofické a přináší poněkud neobvyklý pohled na věc.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi